Nakon grčkih ostrva Skopelos i Paleo Trikeri, zaputili smo se ka grčkom ostrvu Skijatos gde nas je sačekala živa luka i belina starog grada koji se uzdiže iznad luke. Skiatos je izuzetno popularan na mapi jedriličara, jer nudi sve, dinamičnu luku, stari grad, predivne plaže i uvale, miran odmor, zanimljiv noćni život, preko šezdeset plaža i uvala sa kristalno plavom vodom.

Grad Skijatos je sačuvao svoju staru morsku arhitekturu sa uskim ulicama, trgovima i idiličnim prizorima tradicionalne Grčke. Sa druge strane, Skiatos je popularan zbog susreta starog i novog, tako da upravo na Skiatosu, možete provesti ludu letnju noć u izlasku, u modernim kafićima i barovima.

s0

s10 s11

Skijatos ili Skjatos (grčki Σκιάθος) je jedno od ostrva Sporada u Egejskom moru. Sedište opštine i najveće naselje na ostrvu je grad Skijatos.

Karta ostrva sa naznačenim plažama i uvalama

Skijatos je najzapadnije i kopnu najbliže od svih ostrva Sporada. Najbliže drugo sporadsko ostrvo je Skopelos na sedam kilometara ka istoku. Ostrvo Evbeja se nalazi na 12 km južno. Površina Skijatosa je 50 km² i po tome je Skijatos najmanji od važnijih ostrva Sporada. Dužina ostrva je oko 10 km, a širina do 6 km.

s2 s3

s2

Klima na Skijatosu je sredozemna. Ostrvo je veoma šumovito (šume sredozemnog bora – pinara). Poljoprivreda je tradicionalno zanimanje ostrvskog stanovništva, pogotovo uzgajanje badema, vinove loze, maslina. Danas je ona u senci turizma. U prilog turizmu ide i dobra saobraćajna opremljenost ostrva i postojanje aerodroma Skijatos.

s9

08061

Skiatos je kao stvoren za idiličnu šetnju morskim uličicama okupanim belinom, ali i za ludi noćni provod, nakon kojeg vas ujutru čeka kupanje na nekoj od najlepših plaža i uvala u kristalno plavoj vodi.

Koukounaries – jedna od najlepših plaža na svetu

Skiatos poseduje preko šezdeset plaža i uvala, od kojih je najpopularnija Koukounaries plaža sa sitnim belim peskom. Koukounaries se nalazi u jugozapadnom delu ostrva Skiatos, 16 kilometara jugozapadno od glavnog grada. Koukounaries (grčki: Koukounaries), znači “Stone Pines”(Kamena borova šuma).

Na Koukounariesu postoji laguna i šumovito poluostrvo sa borovima (Pinus pinea) – šuma razdvaja lagunu od Egejskog mora. Na strani prema moru nalazi se plaža ‘Koukounaries Beach ili Chrisi Ammos “(grčki: Chrysē Ammos, što znači” zlatni pesak “). Ovo je jedan od retkih lokacija u Grčkoj, gde i dalje postoji čuvena Kamen borova šuma. Koukounaries je nekada bio poznat kao Maratha (Maratha).

Koukounaries je zbog svoje lepote danas popularna turistička destinacija sa brojnim hotelima, hostelima, kampovima, tavernama, restoranima, barovaovima i kafićima. Popularne plaže su i Troulos, Vromolimnos, Asselinos, Megali Ammos, Mandraki.

s5

Srednjevekovni zamak i pirati

Zbog stalnih napada srednjevekovnih pirata u 14. veku na Skijatosu je izgrađen zamak, koji danas svedoči o jednom bitnom delu istorije Skijatosa. Osim srednjevekovnog zamka, na Skijatosu možete posetiti i Papadiamantis muzej kao i veliki broj manastira, kao što su manastir Sveti Evangelistria, Panaghia Ekonistria…

Tradicionalni ples sa Skijatosa

Većina pesama sa Skijatosa su narativnog tipa. Najpoznatija vrsta tradicionalnog plesa je Kamara. U prošlosti ovaj ples bio je izuzetno popularan kod žena, koje su prilikom izvođenja ovog plesa nosile tradicionalne kostime i izvodile ples na terasi srednjevekovnog zamka.

meze

Ukusi tradicionalne grčke kuhinje

Jedan od popularnijih restorana na Skijatosu nalazi se na vrhu brda grada Skijatosa i zove se “The Windmill restaurant”, iz kojeg se prostire veličanstven pogled na Skijatos grad i luku. Na meniju se nalaze lokalni proizvodi kao što su sveža riba, musaka, morski plodovi, masline, smokve, sa tradicionalnim grčkim sirom. Mezedes, grčki ekvivalent španskom tapasu, je savršeni uvod u bogatstvo ukusa tradicionalne grčke kuhinje, obrok se sastoji od ribe, mesa i povrća. Kako ostrvo ima veliki broj vinograda, lokalno vino poslužuje se uz tradicionalnu kuhinju, kao i uzo.

Doživite nezaboravna iskustva sa jedrenja i posetite sa nama Severne Sporade i grčka ostrva ove sezone: Skopelos, Paleo Trikeri, Alonisos i Skijatos.

Termini u 2015. godini na linku.