Saronička ostrva jedna su od najpopularnijih regija za jedrenje u Grčkoj. Veliki broj jedrilica i jahti, kako iz Grčke tako i iz celog sveta, jedri ovom regijom, obilazeći tačke na mapi među kojima su najpopularnija Hidra, Spetses, Poros, Dokos, Aegina. Danas vam predstavljamo prvo u nizu – ostrvo Hidra.

Popularno među umetnicima šezdesetih godina, ostrvo Hidra je i danas uspelo da zadrži svoj kosmopolitski karakter. Ono što čini ovo ostrvo jedinstvenim je činjenica da su na celom ostrvu zabranjena motorizovana vozila, zato se spremite za jedini vid prevoza po ostrvu – jahanje magarca, što je ujedno i glavna atrakcija među turistima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hidra (Ύδρα) – nezaobilazno ostrvo na vašem  krstarenju Saroničkim ostrvima. Nalazi se između ostrva Poros i Speces. Često prenatrpane marine kao i neprestano glisiranje taksi-čamaca, koji kao na trkama jure po svoje nove mušterije, ne sprečavaju Hidru da ipak ostane jedriličarsko must see ostrvo u ovom delu Grčke.

Ostrvo je poznato po dobrim tavernama i kafićima, noćnom životu, i malim krznenim iznenađenjima – mačkama! Ako ste na jedrenje poveli vašeg psa, savetujemo da ga uposlite kao čuvara broda dok obilazite ostrvo kako bi izbegli susret sa (bukvalno) bandama debelih, lenjih mačaka na Hidri.

Još jedna od atrakcija je maskota ostrva – pelikan koji se samouvereno šepuri gradskim trgom i nestrpljivo čeka ribare da se vrate sa ulovom kako bi dobio svoje sledovanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luke i sidrišta

Luka Hidra je u jeku sezone gotovo uvek popunjena mnogobrojnim jedrilicama, jahtama i trajektima sa kojima ćete se sigurno susretati na uskom ulazu u luku. Gužvu možete izbeći sidrenjem u Mandraki zalivu, na manje od milju od grada i zatim se taksi-čamcem prebaciti do luke Hidra.

Plaže

Većina plaža na Hidri su stenovite uvalice sa kristalno čistom vodom. Vredi posetiti plažu Avlaki, kao i Hidroneta plažu sa upečatljivim pogledom i kafe-barom na litici. Na plaže Spilia i Molos možete doći taksi-čamcima koji neprestano kruže Hidrom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noćni život na Hidri

Noćni život se može okarakterisati kao buran. Neretko ćete čuti od posetilaca da je Hidra – Mikonos u malom. U prevodu – ne tako veliki klubovi, ali sasvim zadovoljavajući za dobar provod na ovom prelepom ostrvu. Većina klubova i barova se nalazi tik uz luku što treba uzeti u obzir ukoliko želite da provedete mirno veče na jedrilici sa članovima posade.

Ludu noć na Hidri prati jak doručak uz ambijentalnu muziku u mnogobrojnim kafićima duž Hidre. Vikendom se intenzitet provoda dodatno pojačava, s obzirom na mnogobrojnu posetu Atinjana koji provode svoje neradne dane na ovom trendi ostrvu.