Jednu od nezaboravnih nedelja na jedrenju, vezujemo za prošlo leto, kada smo nakon Skijatosa, otvorili jedra u pravcu Paleo Trikerija. Negde na otvorenom moru, dok smo plovili između dva ostrva, atmosfera je bila toliko dobra, da se cela posada samo pogledala, i party je počeo. Pevali smo, igrali i uživali, u kasnim popodnevnim satima ugledali smo luku, malog ribarskog mesta na Paleo Trikeriju.

Pristali smo u luku i bacili kanape, ono što smo odmah osetili bio je neverovatan mir i sjajna energija ovog ostrvca. Na doku su bili ribari, jedan od njih je celo naše uplovljavanje sa najvećim mirom odmršavao ribarsku mrežu u zenu kakav skoro nismo videli.

Pošto smo se usidrili, izašli smo pravo na obalu u obližnju tavernu na večeru. Neki od nas su se i okupali na maloj plaži ispred taverne, a odmah potom još uvek slani od mora, seli smo sa ekipom na večeru. Na ulazu u restoran, nalazile su se pokačene hobotnice, specijalitet kafane. Hobotnica se poput delikatesa, suši na suncu i slanom morskom vetru danima, a potom poslužuje kao specijalitet kuće sa ukusom mora uz uzo.

Nakon večere zaputilli smo se u šetnju ostrvom, između maslinjaka i vinograda, uz zalazak sunca. Nakon šetnje vratili smo se ponovo u restoran i uživali uz zvuke tradicionalne grčke. Svakog dana u ovom restoranu je živa muzika, a do kasno u noć pleše se uz zvuke muzike i uz latice cveća. Ostrvo je malo, slabo naseljeno, a otkrivanje ovog ostrva unosi neverovatan mir u sve svoje posetioce.

Paleo Trikeri je jedino naseljeno ostrvce u zalivu Volosa ( takođe poznat kao Pegasitic zaliv). Ovo ostrvo pripoveda o istoriji, budući da je naseljeno još od praistorijskih vremena. U 16. veku napušteno je zbog stalnih napada pirata. Današnja populacija broji oko pedeset ljudi. Ostrvo je dugo 1.7 kilometara i prekriveno je maslinjacima.

Yianni je jedina luka i seoce, predstavlja jednu od omiljenih tačaka jedriličara, koji praktično održavaju ovo selo u životu, stalnim dolascima i posetama tavernama, kafićima i jednoj radnji.  Na petnaestak minuta hoda od Yanni-ja nalazi se manastir iz 19. veka Evangelistrias, smešten u samom srcu ostrva, okružen uređenim dvorištem sa mermernim mozaicima i ćelijama koje se restauriraju za dolazak novih monahinja.

Skopelos

Nakon Paleo Trikerija, zaputili smo se ka Skopelosu, koji nas je dočekao sa ušuškanom lukom koja se belila krcata od velikog broja jedrilica, iza luke otvarao se prizor dugačkog šetališta, taverni i restorana, tik iznad kristalno plave vode. Ni ovde nismo izdržali da se pre popodnevne kafice ne okupamo u plavetnilu. Potpuna idila Skopelosa nas je opustila i učinila da se odmah zaljubimo u ovo ostrvo.

Predveče smo se zaputili ka srcu starog grada koji se nalazi na samom vrhu ostrva. Prvi susret sa ovim gradićem opčini vas u potpunosti i čini da putujete kroz vreme. Uskim morskim ulicama uživajući u belini, zaputili smo se ka restoranu za koji smo čuli da ima najlepši pogled. Bili su u pravu. Evo kako je izgledao zalazak sunca.

Nakon večere, zaputili smo se ka gradskom centru. Dočekao nas je prizor kao u filmu, nekoliko taverni, sa meštanima koji igraju šah, piju uzo i druže se generacijama unazad na tom istom mestu. U samom centru velike platforme, nalazi se crkva sa vidikovcem. U ovoj crkvi sniman je kadar iz filma “Mamma mia” sa Meril Strip. Ispred crkve nalaze se klupe i drvo staro nekoliko stotina godina.

Bio je pravi doživljaj kada smo u ušuškanoj luci ugledali kako uplovljava ogromni trajekt Hellenic Seaways-a u odnosu na koji su jedrilice izgledale kao male tačke. Sve komšije sa jedrilica do naše izašle su da gledaju tu umetnost uplovljavanja ogromnog trajekta impozantne veličine.

Kasnije te večeri, u luci smo upoznali par iz Nemačke koji živi na jedrilici deset godina. Bilo je krajnje zanimljivo slušati njihove priče. Njihova ljubav prema jedrenju i životu na moru učinile su da pre jednu deceniju ostave život koji su imali u Nemačkoj i odluče da žive u Grčkoj. Leti jedre i obilaze ostrva, a zimi su usidreni u nekoj od luka.

SKOPELOS 2

Holivudski mjuzikl “Mamma mia” sniman na Skopelosu

Kažu da se Meril Strip, koja je tumačila glavnu uloga u filmu, zaljubila u Skopelos. Glumačka postava Meril Strip, Pirs Brosnan, Kolin Firt proveli su nedelje snimanja na ovom ostrvu.„Mamma Mia!“ je film zasnovan na mjuziklu „Mamma Mia!“, koji je baziran na pesmama švedske pop grupe Abba. Kao i mjuzikl, film je naslovljen po pesmi grupe ABBA „Mamma Mia“ iz 1975. Snimio ga je studio „Univerzal“.

mamma mia

Skopelos (grč. Σκόπελος) je jedno od ostrva Sporada u zapadnom delu Egejskom moru. Ostrvo upravno pripada okrugu Sporadi, kao jedna od opština. Sedište opštine i najveće naselje na ostrvu je istoimeni gradić Skopelos. Skopelos se nalazi između Skiatosa na zapadu (7 kilometara) i Alonizosa na istoku (3 kilometra). Ostrvo je brdovito, a dva vrha prelaze visinu od 500 m. Viši od njih i najviša tačka na ostrvu je vrh Delfi na 681 metar nadmorske visine. Klima na Skopelosu je sredozemna.

SKOPELOS

Grčka mitologija

Po legendi Skopelos je pronađen od strane Stafilosa, sina boga Dionisa i princeze Arijadne od Krita. Moguće je da upravo ova legenda o otkriću Skopelosa od strane sina boga vina, učinila da je Skopelos poznat još od natičkog doba kao ostrvo vina u Mediteranskoh oblasti.

skopelos 3

Istorija Skopelosa

Istorijski se smatra da su prvi stanovnici ostrva bili doseljenici sa Krita u vreme bronzanog doba. Tokom većeg dela istorije ostrvom je upravljano sa veće Evbeje. Tokom istorije ostrvo je bilo u posedu:

Stanovništvo

Po poslednjem popisu iz 2001. godine na ostrvu živi oko 4.696 stanovnika. Gotovo celokupno stanovništvo su Grci. Više od šezdeset procenata ili preko tri hiljade stanovnika živi u glavnom mestu, gradiću Skopelosu na istočnoj strani ostrva. Drugo mesto po značaju je selo Glosa sa nešto više hiljadu stanovnika u severnom delu ostrva. Ostalih nekoliko naselja imaju manje od sto stanovnika.

Masline, vinova loza i bademi

Poljoprivreda je tradicionalno zanimanje ostrvskog stanovništva, pogotovo uzgajanje badema, vinove loze, masline. Gaje se i koze, od čijeg se mleka pravi feta sir. Turizam ima izvanredne uslove za razvoj – mnoštvo malih prelepih plaža, bogata priroda (zimzelene šume), očuvana naselja, posebno staro gradsko jezgro grada Skopelosa.

Skopelos je jedna od omiljenih tačaka jedriličara, zbog svoje relaksirajuće atmosfere, sjajnih taverni i čuvanja tradicije. Do Skopelosa se najčešće stiže jedrilicom, postoji nekoliko feribotskih linija, jedan heliodrom, aerodrom ne postoji. Iako su ostrvljani podržali inicijativu za izgradnju aerodroma, ona nije još zaživela. Dotad će najbliži aerodrom biti na susednom Skiatosu.

Doživite nezaboravna iskustva sa jedrenja i posetite sa nama grčka ostrva ove sezone!

Termini u 2014. godini na linku.