Sam svoj skiper

Možda i najbitnije pitanje koje bi trebalo da postavite sebi pre nego što odlučite da provedete odmor na jedrenju sa vašim prijateljima ili porodicom jeste da li ste dovoljno obučeni da upravljate brodom, brinete o bezbednosti  i posadi? Da li ste spremni da u slučaju da nešto pođe naopako snosite punu moralnu i zakonsku odgovornost? Pri donošenju ovakve odluke morate biti vrlo samokritični i realni. More pored svih blagodeti ume biti jako nepredvidivo, skoro podmuklo u nekim situacijama. Vreme se se menja brže nego što možete da izgovorite – šta mi je ovo trebalo. Brodski motori se takođe kvare, po nekoj neverovatnoj logici obično tada kada su vam najviše potrebni.

Sada se pitate: Čarter kompanija će proceniti da li sam sposoban da upravljam brodom, tražiće mi odgovarajuća dokumenta? Piše na njihovom sajtu da će ovlaščeno lice izaći samnom na vodu i zatražiti da pokažem svoje manevarsko znanje?

Realnost je malo drugačija. Čarter kompanije imaju za cilj prvobitno jednu stvar – a to je profit.

Sezona je kratka, konkurencije je previše. Njima je u interesu da vam izdaju brod. Naravno da morate imati dozvolu, ali kakvu? Ono što će vam tražiti za samostalno jedrenje u Grčkoj:

  • Plovidbenu dozvolu  zemlje iz koje polazite, što je u slučaju Srbije – Uverenje o položenom ispitu za sticanje zvanja Upravljača – rukovaoca čamca. Ukoliko posedujete dozvolu jasno vam je o kakvoj obuci je reč. Za neupućene ukratko: Celo polaganje traje možda tridesetak minuta, pod uslovom da se svi koji vas propituju pojave. Za svo to vreme, vodu, čamac – o jedrilici i da ne govorimo nećete videti ni na slikama.

 

  • Depozit – U zavisnosti od kompanija, depoziti se kreću od hiljadu evra pa na gore. Pri vraćanju broda u marinu zadobićete  svu pažnju osoblja čarter kompanije i zajedno sa njima detaljno pregledati brod. Ukoliko je sve u redu, biće vam vraćen novac za depozit.

 

  • Ugovor (Memorandum of agreement for bareboat charter) kojim se obavezujete na sve i svašta u slučaju svega svačega, kao i izjavu u kojoj garantujete da ste kao skiper dostavili validnu dokumentaciju  za upravljanje jedrilicom koju iznajmljujete. (U vašem slučaju pomenutu dozvolu Kapetanije).

Više o preuzimanju broda i check listi koju trebate sami napraviti u nekom od sledećih tekstova.

Kao što vidite, iznajmiti jedrilicu je prilično jednostavno, zar ne? A sada se vratite na prvi pasus teksta i još jednom razmislite da li je to jedino što treba da vas brine.

Iznajmite Skipera

Ukoliko nemate dozvolu, niti želju da sami upravljate jedrilicom na vašem odmoru, jedino logično rešenje je da uz brod iznajmite i skipera koji će vas voziti.

Osvrnućemo se malo na dobre i loše strane toga:

Iskusan skiper, pored očiglednog da će vas voziti i brinuti da vaš odmor protekne u najboljem redu, takođe je i neka vrsta turističkog vodiča. On je taj koji će vam preporučiti dobre uvale, taverne u kojima se dobro klopa, i uopšte šta videti dok ste na jedrenju u Grčkoj. Takođe skiper mora biti diplomata, dobar psiholog i šta god da se desi mora da ostane priseban,  ljubazan i predusretljiv prema posadi. Ukoliko pokažete interesovanje da naučite nešto više o jedrenju, tu je da vam odgovori na pitanja ili pokaže ono što vas zanima.

Ovo nikako ne znači da se prema skiperu treba ophoditi kao da je osoblje nekog hotela na Tajlandu, gde su dužni da se po ceo dan smeškaju i govore Yes Mister.

Vezano za plovidbu, skiper se na brodu poštuje i sluša. Na njemu je 24 sata brige i o jedrilici i vama. Skiper je taj koje će poslednji otići na spavanje vodeći računa da vaša noć protekne mirnim snom. Njegova reč je poslednja i ne dovodi se u pitanje. On prosuđuje o vremenskim uslovima po kojima se isplovljava, bezbednim mestima za sidrenje, zadržavanje, kupanje pa i duži boravak.

Skiper je tu zbog vas i vaše bezbednosti. Daće svoj maksimum da vaš odmor na jedrilici protekne u smehu, puno lepih trenutaka i uostalom, da se sledeće godine rado vratite kao zadovoljna mušterija. Na kraju jedan savet. Nije loše ukoliko ste u mogućnosti da upoznate svog skipera pre odlaska u Grčku to uradite (pod pretpostavkom da je sa naših prostora). Razmenite po koji mejl. Popijte kafu, dodajte ga za prijatelja na Fejsbuku… Ipak je to osoba sa kojom je potrebno da „kliknete“ pre nego što odlučite da provedete sedam ili više dana na malom prostoru kao što je jedrilica.