Marine

Pod pretpostavkom da ste u špicu sezone došli na vreme u marinu i ugrabili mesto pored glavnog šetališta (na popularnim ostrvima je to ravno dobijanju na lutriji), čekaće vas pregršt aktivnosti te večeri. Posle obilaska glavnog dela ostrva možete otići na večeru, ili popiti piće sa ostatkom posade u nekom od gradskih barova. Iskoristite to vreme i za kupovinu sitnica dragim prijateljima koji nisu bili tako srećni da pođu sa vama na jedrenje. Takođe, ukoliko ste vezani mediteranski (što je u Grčkoj vrlo često – gotovo praksa ), večera na krmi sa pogledom na prepuno šetalište je doživljaj sam za sebe. Na mondenskim ostrvima obavezno odvojite vreme za obilazak luksuznih jahti iz raznih delova sveta koja će vas, tek izglancane od strane vrednih ruku Filipinaca, oboriti sa nogu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jutro u marini otkriva svoje pravo lice. Sunce vas opominje da je vreme da se krene dalje. Tankate vodu i gorivo za brod, kupujete sveže namirnice za današnji ručak i pre nego što vas usijani asfalt podseti na sve ono zbog čega ste se odlučili da odmor provedete na jedrilici, odvezujete brod i nastavljate! A kupanje? Ono prvo jutarnje kupanje o kojem smo pričali?

Nažalost toga nema ukoliko ste noć proveli u marini. Zbog toga se pokazalo kao najbolje rešenje – u marinu kada se mora, u uvalu kada ste snabdeveni namirnicama, gorivom i vodom. Da ne zaboravimo ćete za boravak u većim marinama (ne svuda u Grčkoj) morati da izdvojite novac za vez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uvale

Neistražene, sakrivene od turista aranžmanaca, uvale su nešto što nikada nećete posetiti na klasičnom odmoru. Jedrenje vas dovodi na ova magična mesta, otkrivajući vam pravu prirodu Grčke: napuštene crkve, stenovite puteljke i bogatu floru i faunu.

Buđenje na sidru u nekoj od uvala se ne može opisati rečima, pa ni slikama. To je nešto sto nekolicina entuzijasta doživi, i nauči da ne odaje svoje lokacije.

Jutarnje kupanje, istraživanje podvodnog sveta dok čekate da dežurni kuvar pozove na doručak, kao i smiraj dana i lagani zalazak sunca dok se na šporetu krčka pasta a la chef vraćaju čoveka iskonskom stapanju sa prirodom. Večeri  na brodu uz zvuke gitare ili lagane muzike iz potpalublja, pijuckanje vina i podsećanje na davno zaboravljene anegdote samo su neke od prednosti kada ste na sidru. Ostatak vam nećemo otkriti.. Jer i mi čuvamo naše male tajne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za kraj malo povratka u realnost. Poslednjih godina sa najezdom čarter jedrilica u Grčkoj, porastao je i broj poseta uvalama. Očekujte da će vam se desiti makar jednom da taman kada ste bacili sidro i počeli sa pripremama vaše zen večeri, odmah pored vas usidriti gomila bučnih Italijana na svojim party katamaranima (jednom prilikom čak osam brodova!). No, gledajte to sa pozitivne strane… Mahnite im, i zasigurno će vas pozvati na žurku. Ako već ne možete da ih izbegnete, pridružite im se… Ipak ste na jedrenju, a ne u bajci. Sve je to deo odmora!