Nakon Krfa, Antipaksosa, Paksosa i Parge, otvorili smo jedra i krenuli ka Lefkadi. Lefkada je grčko ostrvo u Jonskom moru, na zapadnoj obali Grčke, povezana je sa kopnom kroz plutajući most, u 7. veku nove ere, Korinćani su prokopali kanal. Glavni grad i opština je Lefkada, koja se nalazi na severnom delu ostrva, dvadesetak minuta autom od aerodroma Aktion National Airport.

Ime Lefkada potiče od reči Lefko, koja znači belo. Na ostrvu dominira bela boja stena i peska, a potom i plavetnilo mora koje često upoređuju sa morima dalekih, egzotičnih destinacija. Nakon intenzivne bele i plave boje, nailazite na zelenilo borova, čempresa, maslina.

l9

Plave lagune kao stvorene za jedrilice i jahte

Lefkada je dobro poznata u svetu jedriličara po impresivnoj obali sa dugačkim plažama sa sitnim belim peskom i tirkiznoj vodi, često je upoređuju sa tropskim rajem Kariba. Sjajni vremenski uslovi, zaštićene luke, veliki broj uvala koje podsećaju na plavu lagunu, Lefkadu su svrstale na jedno od mesta na samom vrhu liste za jedrlice i jahte. Uvala kod plaže Kathisma, samo jedan je od dragulja Lefkade, tu su i brojne druge uvale u kojima vam se otvara prizor dugačkih peščanih plaža, kao što su Kastro, Ammoglossa, Gyra

l12

Lefkada – ostrvo retkih vrsta flore i faune

Ostrvo ima bogatu floru i faunu. Laguna između Lefkade i kopna je zaštićena i predstavlja sklonište za veliki broj ptica koje migriraju, kao i mnoge retke vrste. Lefkada je puna zelenih pejzaža koji je oslikavaju u vidu eksplozije miksa najrazličitijih boja, divljeg cveća i maslinjaka, limuna, pomorandžama…

Vodopad Dimmosauri

Lefkada je poznata po vodopadima od kojih je najpoznatiji Dimossari u blizini Nidrija i seoceta Voltoi.

Dimosari

Bogato kulturno i istorijsko nasleđe

Lefkada ima bogato kulturno nasleđe o kojem svedoči svaka ulica kojom prošetate, ali i muzeji kao što je Arheološki muzej u Lefkadi ili Ecclesiastical museum. Crkva Agios Ioannis izgrađena je 1477. godine. Zamak Agia Mavra, jedan je od najposećenijih tačaka, u njemu se leti održava veliki broj festivala i kulturnih događaja, kao i Internacionalni folklor festival, koji okuplja veliki broj folklor plesača iz celog sveta, koji plešu, sa ciljem da pošalju poruku mira celom svetu. Stanovnici Lefkade neguju ljubav prema literaturi i umetnosti i organizuju brojne festivale posvećene umetnosti.

Autentične grčke poslastice – mantolato, pasteli, liker od mente i ruža

Sigurno ćete uživati u autentičnim ukusima grčke kuhinje, jer Lefkada je poznata po izvrsnim jelima. Većina grčkih taverni nudi na meniju morske specijalitete, tako možete probati tradicionalno jelo Jonske oblasti –  “mpourdeto”, med iz Athani-ja, “mantolato” i “pasteli”, slatkiše sa Jonskih ostrva, salamu, liker od mente ili ruža i najrazličitija vina.

Lefkada – raj za hiking, paragliding, windsurfing, ronjenje

Lefkada je pravi raj za najrazličitije sportove na otvorenom kao što su hiking planinom Elati, mountain biking, jahanje konja. Vodeni sportovi izuzetno su popularni u Lefkadi, paragliding, windsurfing, kite-surfing privlače veliki broj turista iz celog sveta. Ukoliko odlučite da ronite, priroda Lefkade će vas nagraditi prizorom podvodnih kanjona, grebena i pećina.

l1

Grčka mitologija 

Mit u vezi sa Lefkadom se vezuje za boginju ljubavi Afroditu i Odiseja, heroja Homerove Odiseje. Nemački arheolog Wilhelm Dörpfeld, bavio se iskopinama na najrazličitijim lokacijama Lefkade i došao je do zaključka da je Lefkada bila Homerova Itaka, a da je Odisejeva palata bila smeštena zapadno od Nidrija na severnoj obali Lefkade.

l4

Skorpios – privatno ostrvo bilionera Onazisa

Lefkada ima veliki broj rizorta kao što su LygiaNikianaPerigialiNidri. Preko puta Lefkade nalazi se čuveno ostrvo Skorpios – privatno ostrvo bilionera Aristotle-a Onassis-a. Na Skorpiosu je oženio Jacqueline Kennedy 20. oktobra 1968. godine. Nakon smrti poklonio je ostrvo ćerkama Kristini i Atini, sinu Aleksandru. Porodica Onazis sahranjena je na Skorpiosu.

Athina Onassis Roussel prodala je ostrvo u aprilu 2013. godine Ekaterini Rubovljevoj, ćerci ruskog bilionera, biznismena Dmitry Rybolovlev-a, iako je Onazis u svom testamentu želeo da ostrvo ostane u porodici i da ukoliko ne budu u mogućnosti da ga zadrže ostrvo doniraju Olympic Airways-u ili državi.

Preko puta Skorpiosa nalazi se ostrvo Meganissi, Vasiliki, windsurfing centar. Čuvena plaža Porto Katsiki nalazi se na zapadnoj strani Lefkade.

skorpios 2

Meganisi – ostrvo na kojem će u taverni kuvari samo za vas igrati sirtaki

Meganisi je jedno od naših omiljenih tačaka na ruti. Na Meganisiju smo otkrili sjajnu uvalu, i kada smo baš želeli da odmorimo, bacali smo sidro na taj komadić raja. Ujutru se budite uz prizor kristalno plave vode i možete da vidite morske zvezde na dnu, prvi skok u vodu neprocenjiv je. Meganisi je savršeno mesto za chill i uživanje sa prijateljima. Predveče smo ili spremali ribu uz zalazak sunca ili navraćali u neku od taverni na ostrvu. U jednoj od taverni, uživali smo u specijalitetima, a negde oko ponoći, kuvari samo za vas otvaraju podijum za ples, igrajući tradicionalne grčke igre samo za vas. Svi jedriličari koji su to veče došli, nakon sjajne tačke počinju da igraju poneseni atmosferom. Šetnja uz zalazak sunca na Meganisiju je prizor koji se pamti.

Autentično ribarsko seoce Nidri

Nidri je seoce smešteno na jugoistoku Lefkade sa živom lukom, punom jedrilica i jahti, okruženo bujnim zelenilom. Nasuprot njemu se nalaze ostrva Skorpios, Skorpidi, Maduri, Sparti i nešto dalje Meganisi. Ribarsko mesto Nidri čini jedna ulica sa linijom načičkanih prodavnica, taverni i glavne ulice uz obalu sa pogledom na marinu.

lefkada 2

Posetite Lefkadu sa nama ove sezone! Jedrite prelepim jonskim morem, uz obilazak ostrva Paksos i Antipaksos, Parge i Krfa.

Termini u 2014 godini na linku.