U ovom tekstu otkrivamo koliko vas jedrenje zaista košta, skrivene troškove na koje bi trebalo da obratite pažnju, kada je najbolje iznajmiti brod, kako pronaći skipera i sve ostalo što prati jedan odmor na jedrilici u Grčkoj.

Prvo i osnovno: kada planirate jedrenje?

Zlatno pravilo glasi: što pre iznajmite brod – jeftinije će vas koštati. Ne samo da ćete uštedeti novac, već ćete pronaći noviji i bolji brod. Noviji brodovi su skuplji i što je brod stariji cena zakupa je povoljnija. Da li je godište broda zaista merodavno? Odgovor je i da i ne. Više faktora morate uzeti u obzir prilikom iznajmljivanja jedrilice. Naš savet je da nađete reputabilnu kompaniju, sa dugogodišnjom tradicijom u iznajmljivanju jedrilica u Grčkoj. Istražite kompaniju (zahvaljujući Google-u možete saznati dosta toga), posetite jedriličarske forume, saznajte kakvi su utisci drugih koji su već iznajmljivali brodove te kompanije. Postoje sajtovi koji se bave ocenama čarter agencija i njihovih jedrilica, kao što je http://www.charterexpert.com

Skiper

Troškovi iznajmljivanja skipera takođe mogu varirati. Naše iskustvo je da je preko čarter agencija – skuplje ali sa druge strane dobijate sve na jednom mestu. Sigurno je da će lokalni skiper znati najbolju moguću rutu, kao i taverne vredne posete, uvale i ostale blagodeti tog regiona. Druga opcija je da skipera bukirate nevezano za agenciju – nekoga iz vaše zemlje ko je upoznat sa regijom u kojoj planirate vaš odmor na jedrilici. Još jedna od prednosti skipera sa vašeg govornog područja je – možete ga upoznati pre nego što odete na vaš odmor na jedrilici.

Dnevnice skipera kreću se od 120 – što je sasvim realno, do 160 evra, u zavisnosti od agencije preko koje bukirate skipera. Praksa je da se skiperu obezbedi hrana prilikom boravka na jedrilici. Skiper ne učestvuje u plaćanju goriva, marina, nabavci hrane i ostalih potrepština vezanih za vaš odmor na jedrilici.

 

Depozit

Prilikom iznajmljivanja jedrilice, čarter agencije traže depozit – refundable deposit. Novac možete ostaviti u kešu pri preuzimanju broda, ili zamrznuti iznos na vašoj kreditnoj kartici. Kreće se u rasponu od 1000 evra nedeljno do 3000 evra. Depozit varira od više faktora: veličine broda, godišta, vašeg iskustva – ukoliko uzimate bareboat charter (sami upravljate jedrilicom) i na kraju, čeličnih živaca prilikom cenjakanja sa čarter agencijom. Ukoliko niste oštetili brod ili izgubili nešto od opreme, depozit vam se refundira u punom iznosu pri vraćanju jedrilice.

Troškovi boravka u marinama u Grčkoj

Iako zvanični cenovnik postoji, realnost je da će u posećenijim marinama, trošak jednodnevnog boravka u marini biti desetak evra – pod uslovom da neko dođe i naplati vam vez uopšte. Naše iskustvo je da ćete osim u većim lukama (Lefkada, Atina, Krf i slično) odmor provesti bez značajnijih troškova veza u marinama. Takođe, u marini u kojoj iznajmljujete jedrilicu i u koju je vraćate, vez je uračunat u cenu rente broda.

Tehnička voda i gorivo

Cena tankanja tehničke vode na sedmodnevnom krstarenju, opet u zavisnosti od potrošnje se kreće oko 15-25 evra, ukupno za celokupnu posadu. Jedrilicu preuzimate od agencije natankanu gorivom i vodom, i dužni ste da je punih rezervoara vratite pri primopredaji broda. Ukoliko niste u mogućnosti da u povratku natankate gorivo, oduzeće vam se od depozita koji ste ostavili.

Potrošnja goriva varira u odnosu na rutu kojom ste jedrili, kao i koliko putovali na motor.  Za uobičajenu čarter rutu, od oko 150 milja za sedmodnevno jedrenje, trošak goriva ne bi smeo da pređe 300 evra za ceo brod, što je četrdesetak evra po osobi.

Ostalo je još da organizujete prijatelje, pronađete brod i doživite nešto sasvim novo – avanturu koju ćete sa osmehom prepričavati svojim kolegama i porodici po završetku odmora.

Termini i razlike u cenama

Već smo pisali o podeli sezone u Grčkoj. Ovde ćemo se baviti konkretnim primerima troškova zavisno od perioda u kome se odlučite za jedrenje. Kao primer, uzeli smo nasumično izabran brod iz trenutne ponude jedne od grčkih čarter agencija.

Primer:

Jedrilica Benetau Cyclades 43 ft, 2003. sedam osoba plus skiper.

Maj-Jun  1600 evra – po osobi 228

Jul-Avgust  2170 evra – po osobi 310

Septembar-Oktobar  1890 evra –  po osobi 270

(u navedenom primeru su uračunati troškovi čišćenja broda, posteljine i pomoćnog čamca sa motorom. Obratite pažnju prilikom iznajmljivanja jedrilice na ove stavke – kod nekih čarter kompanija te usluge se dodatno naplaćuju.)

Hrana i piće

Hranu je najbolje kupovati u velikim supermarketima prilikom ukrcavanja na brod. Time ćete uštedeti dosta novca. Širom Grčke mogu se naći velike trgovinski lanci kao što su Lidl, Carrefour i ostali. Standardni sedmodnevni trošak hrane i pića je oko 40 evra po osobi, naravno u zavisnosti od apetita i afiniteta posade.

Džeparac

Jedna od prednosti odmora na jedrilici je ta što nećete imati prilike da potrošite mnogo novca na obali, iz prostog razloga: nećete mnogo provoditi vremena na kopnu.

Šalu na stranu, dnevni troškovi koje ste navikli da imate na standardnom letovanju su drastično manji na jedrenju. Kafe, sladoledi, ležaljke, suncobrani i ostale turističke zamke u koje klasičan turista naivno upada iz dana u dan, lagano nestaju iz vaših života. Njih zamenjuju netaknuta priroda, neistražene uvale, hladno piće iz brodskog frižidera i sveže pripremljen obrok serviran pod okriljem zvezdama obasjanog neba.