„Komadić morskog raja za svakog od nas“

Kakvi god da su vam planovi za odmor ove godine – imamo komadić morskog raja za vas. Obrišite prašinu sa vaših nautičkih snova i pridružite nam se u najboljem avanturističkom odmoru koji ste ikada doživeli. 

Vodimo vas na mesta gde svaka sledeća milja otkriva nešto novo, gde svaki kamen i građevina kriju u sebi delić prošlosti, svaki sledeći korak vas odvodi u prošlo doba – bogova, vina, mitova i čuvenih grčkih igara, a svaki novi dan uvodi u novu avanturu koja se pamti ceo život.

Naše sedmodnevno jedrenje i obilazak Jonskih ostrva, poznatim po kristalno plavom moru, neistraženim uvalama i  ribarskim gradićima uključuje obilazak sledećih destinacija: Lefkada, Meganisi, Itaka, Kefalonija, Kastos, Kalamos, kao i kraća zadržavanja na ostrvima Atokos i Scorpios.

 

  Kanal Lefkade

 1. Dan: Lefkada-Meganisi

Poznata po ušuškanim ribarskim selima, koja su nekada pripadala Vizantiji. Danas neizostavna tačka na Lefkadi je jedan od prepoznatljivih simbola srednjeg veka – dvorac Santa Maura koji je osnovala italijanska vladajuća familija Toko.

Polazak iz Lefkade. Prvi dan je namenjen upoznavanju posade, kupovini namirnica, raspakivanju i ukratko upoznavanju jedrilice kao i osnovnih pojmova u vezi sa za jedrenjem i bezbednosti posade.

Podižemo sidro i plovimo do prelepog ostrva Meganisi, gde ćemo provesti prvu noć na sidru pod zvezdanim nebom. Večera na brodu ili u popularnoj taverni na obali – u zavisnosti od dogovora između posade.

Meganisi: U jednoj od poslednjih autentičnih grčkih taverni, gde se i dalje ispija uzo iz visokih čaša, uživa u ukusima tradicionalne kuhinje i muzike, na završetku večeri kuvari će igrati sirtaki samo za vas.

 Ostrvo Meganisi 

 2. Dan: Meganisi-Kalamos

Plovimo ka prelepom ostrvu Kalamos. Kupanje u uvali Port Leone koja je praktično napuštena, osim lokalaca koji nedeljom dolaze da obiđu crkvu. Uveče u dogovoru sa posadom možemo noćiti na sidru u uvali ili se zaputit ka Kalamosu, gde je domaća taverna sa svežom ribom i ljubaznim vlasnikom Džordžom, koji i održava ovo mesto od zaborava.

Port leone kalamos

Port Leone, Kalamos

3. Dan: Kalamos-Atokos-Itaka

Itaka: Ostrvo koje duguje svoju slavu grčkim mitovima, proslavljeno kroz čuvene Homerove epove Ilijada i Odiseja. Rodno mesto grčkog heroja Odiseja. Ovo ostrvo bilo je i poznato utočište srednjevekovnih pirata koji su je učestalo napadali.

itaka uvala

Uvala na Itaki

Nakon jutarnjeg kupanja i doručka, lagano krećemo ka Itaki. Usput ćemo obići dva manja ostrva. Arkoudi – još jedno privatno ostrvo na kome ćemo napraviti pauzu za kupanje i uživati u njegovoj prirodi. Odatle plovimo ka ostrvu Atokos, poznatom među jedriličarima po neobičnom zalivu sa samo jednom kućom na vrhu (One house bay). Tu pravimo pauzu za ručak, ronjenje i kupanje. Predveče stižemo u grad Vati na Itaki. Obilazak grada, večera i druženje do kasno u noć.

 Vati noću

  

4. Dan: Ostrvo Itaka-Antisamos-Agia Efimia (Kefalonija)

Kefalonija: Tradicionalna grčka sela, prelepe plaže i dobre  taverne. Jedno od najlepših mesta na Kefaloniji koje ćemo posetiti svakako je Fiskardo, poznat i kao grčki Sen Trope, zbog uzavrele mondenske atmosfere ovog prelepog gradića.

Nakon doručka krećemo u obilazak istočne strane ostrva Itaka. Stajemo na kupanje u prelepom Pera Pigadi zalivu, i kasnije na plažu Antisamos na Kefaloniji koja je postala popularna nakon što su na njoj snimane scene filma Mandolina kapetana Korelija. Popodne stižemo u Agia Efimiu u kojoj ćemo prenoćiti. Obilazak mesta, druženje i večera.

 Antisamos plaža

5. Dan: ostrvo Kefalonija Agia Efimia-Fiskardo

Ovaj dan je predviđen za obilazak Kefalonije sa kopna. (Preporučujemo da cela posada iznajmi kvadove ili skutere). Posetićemo čuvene Melisani pećine, a nakon izleta  obilazimo ostatak ostrva, kao i čuvenu plažu Myrtos. Polazak za Fiskardo u popodnevnim časovima. Noć provodimo u Fiskardu koji u večernjim časovima postaje magično mesto za šetnju i izlaske u nekim od mnogobrojnih barova duž luke.

Pogledajte video o Melisani pećini:

 Fiskardo

6. Dan: Fiskardo-Sivota (Lefkada)

Nakon doručka podižemo sidro i krećemo na kupanje u usputnim uvalama. Predveče krećemo ka Sivoti u kojoj ćemo prenoćiti.

 Sivota

7. Dan: Sivota-Scorpios-Meganisi (Vathi)

Napuštamo prelepu Sivotu i lagano putujemo ka Meganisiju. Usput svraćamo na Ostrvo Scorpios na kupanje i odmor.

Skorpios – privatno ostrvo bilionera Onazisa

skorpios-2

Preko puta Lefkade nalazi se čuveno ostrvo Skorpios – privatno ostrvo bilionera Aristotle-a Onassis-a. Na Skorpiosu je oženio Jacqueline Kennedy 20. oktobra 1968. godine. Nakon smrti poklonio je ostrvo ćerkama Kristini i Atini, sinu Aleksandru. Porodica Onazis sahranjena je na Skorpiosu.

Athina Onassis Roussel prodala je ostrvo u aprilu 2013. godine Ekaterini Rubovljevoj, ćerci ruskog bilionera, biznismena Dmitry Rybolovlev-a, iako je Onazis u svom testamentu želeo da ostrvo ostane u porodici i da ukoliko ne budu u mogućnosti da ga zadrže ostrvo doniraju Olympic Airways-u ili državi.

Predveče stižemo u marinu u Vatiju na Meganisiju gde ćemo provesti veče. Grupni izlazak u grad, sumiranje utisaka i planovi za sledeće putovanje.

8. Dan: Meganisi – Lefkada – Iskrcavanje do podneva.

Doručak, pakovanje i pripremanje za iskrcavanje. Napuštanje jedrilice i oproštajno fotografisanje sa sada već iskusnom jedriličarskom posadom.

Napomena: Skiper zadržava pravo promene rute usled vremenskih ili bilo kakvih drugih nepogoda. Takođe, moguće je u dogovoru sa celom posadom promeniti neke delove rute – ukoliko se ukaže potreba za time.

Više o Jonskim ostrvima na linku

Za samostalno iznajmljivanje jedrilica popunite naš obrazac na linku

Facebook grupa na linku