Nakon Lefkade, Meganisija i Skorpiosa, jedrili smo ka grčkom ostrvu Itaka. Dolazak na Itaku, učinio je da se odmah zaljubimo u ovo ušuškano ostrvo koje pripoveda priču i duguje svoju slavu grčkim bogovima, a poznato je širom sveta po Homerovim epovima Ilijada i Odiseja, kao postojbina grčkog heroja Odiseja, neuništivog Homerovog junaka. Čini nam se da nigde kao na Itaki nismo toliko putovali u neko drugo vreme. U Itaki vreme stoji, a upoznavanje sa ostrvom je poput prave ekspedicije istraživanja. Šetnja po Itaki je poput šetnje kroz vekove i istoriju. Sve na Itaki je pravi doživljaj, od prve jutarnje kafe, kada se lagano budi, meštani sede po tavernama načičkanim duž obale i piju prvu jutarnju kafu. Više nego gostoprimljivi meštani, učiniće vaš boravak na Itaki nezaboravnim iskustvom sa jedrenja. Jedne večeri, navratili smo u jednu od taverni, koju decenijama unazad drži ista porodica. Jeli smo najukusnije specijalitete i uživali u ćaskanju sa porodicom. Nakon večere prošetali smo Vatijem, na glavnom trgu izvođena je predstava, koja je okupila meštane i učinila da se na Itaki još više osećamo kao kod kuće. Magična atmosfera Itake, brzo opušta sve svoje goste, pa tako prve komšije usidrene na brodu do vašeg, biće i više nego otvorene za druženje, petorica Italijana koji su mesecima plovila Grčkom, a sa kojima smo se upoznali tako što su nam preko brodskih kanapa predali pastu i flašu vina, kao poziv na druženje. Pozvali smo ih kod nas na brod i sa njima pričali do kasno u noć, pevali uz zvuke gitare i pričali.

“Kada se spremiš prema Itaci da pođeš,  treba da zaželiš da putovanje bude dugo, pustolovina puno, puno saznanja.”  Konstantin Kavafi

Itaka – (grč. Ιθάκη), drugo najmanje ostrvo od sedam Jonskih ostrva, u okviru periferije Jonska ostrva u zapadnom delu Grčke. Glavno mesto ostrva je Vati, a naselja su PerahoriLefkiStavrosPlatritisaAnogiEgzogiFrikes i KioniOkrug Itaka je uspostavljen 2011. godine. Itaka je izbegla uticaj masovne turističke industrije. Možete zamisliti kako je Itaka izgledala pre nekoliko decenija, pa čak i nekoliko vekova, zato što se ovde tako malo toga promenilo. Njeni stanovnici i dalje gaje masline i idu u ribarenje. Itaka je ostrvo za ljubitelje mira i tišine, šetnje, plivanja u smaragdnom, mirnom moru, divne prirode i kulture. U unutrašnjosti ostrva nalaze se planine prekrivene borovima, čempresima, maslinjacima i vinogradima.

l8

Itaka – poznata po Homerovim epovima “Ilijada i Odiseja”

Ostrvo duguje svoju slavu grčkim mitovima. Poznato je širom sveta po Homerovim epovima Ilijada i Odiseja, kao postojbina grčkog heroja Odiseja, neuništivog Homerovog junaka. Na svojim putovanjima nostalgija mu je opsedala glavu. Naziv Itaka simbolično se koristi u literaturi da označi cilj, žudnju za zavičajem, nostalgiju i povratak. Itaka je ostrvo na kojem je verna Penelopa strpljivo čekala dvadeset godina povratak Odiseja iz Trojanskog rata. Uprkos dugom putu punom avantura, Odisej uspeva da se vrati voljenoj Itaci, koja je postala simbol dugog i napornog životnog puta i radosti koje nam on pruža. Ovu ideju je poznati grčki pesnik Konstantin Kavafi opisao u pesmi “Itaka”. Engleski pesnik Bajron je bio toliko oduševljen Itakom da je hteo da je kupi.

Poreklo imena

Ime Itaka ostalo je nepromenjeno od davnina. Postoje različita tumačenja porekla imena Itaka; po jednima ostrvo je dobilo ime po mitološkom heroju Itaku, po drugima od grčke reči “ithy” što znači veseo, a neki smatraju da je nastalo od feničanske reči “utica” što znači kolonija. Naziv „Itaka“ se simbolično koristi u mnogim pesmama i literaturi da označi cilj, žudnju za zavičajem, nostalgiju i povratak. Poznata je pesma Miloša Crnjanskog „Itaka“.

Prirodni uslovi

Ukupna površina ostrva je 96 km². Ostrvo je odvojeno od Kefalonije na zapadu kanalom dužine 8,5 km, a širine od 2 do 4,8 km. Obala je duga oko 72 km i veoma je razuđena. To se najviše odnosi na postojanje zaliva na istočnoj obali, koji duboko zalazi u ostrvo i deli ga južnu i severnu polovinu.Tri najveće planine su Pataleiko, homerska planina Neritos i Egzogi na severu. Klima na ostrvu je sredozemna sa dugim i tolim letima i blagim i kišovitim zimama. U nekoliko malih dolina gaje se maslinavinova lozaagrumi, povrće i voće.

i4

(Na fotografiji: Vodopad na Itaki)

Istorija

Ostrvo je naseljeno od drugog milenijuma p. n. e. U mikenskom periodu bilo je sedište oblasti Kefalonije. Rimljani su osvojili ostrvo u drugome veku p. n. e., a kasnije je postala deo Vizantijskog carstvaNormani su vladali Itakom u 12. i 13. veku, a potom je, posle kratke vladavine Turaka, došla u ruke Venecije. Itaku su zatim okupirali Francuzi krajem 19. veka, a 1809. osvojili su je Britanci. Oslobođena je 1864. i pripojena Grčkoj.

Stanovništvo

U raznim periodima, pod raznim osvajačima i okolnostima, broj stanovnika se menjao. Iako nema pouzdanih informacija do mletačkog perioda, veruje se da je od mikenskog do vizantijskog perioda živelo nekoliko hiljada stanovnika, uglavnom na severnom delu ostrva. Danas na ostrvu živi oko dve hiljade stanovnika. Po statistikama Valianosa oko 13.000 Itačana živi širom sveta. Najviše ih je u Atini,Patrasu SADAustralijiJužnoj AfriciKanadi i na Novom Zelandu.

Itaka – na meti srednjevekovnih gusara

U vreme srednjeg veka populacija je opadala uglavnom zbog stalnih invazija gusara koji su nagnali stanovnike da se povuku u planine i osnuju naselja Paleohora, Anogi i Egzogi.

l7

Vati (Vathi)

Glavni grad Itake je Vati, ušuškana luka u kojoj živi više od polovine ukupnog stanovništva ostrva. Restorani, taverne i kafići su poređani duž luke. Vati je centar kulturnog života ostrvljana. Luka je jedna od najidiličnijih u Grčkoj, smeštena na kraju dugog zaliva, okružena brdima. Vati je glavna luka još od XVI veka, mesto sa kojim se putnici obično prvo sretnu prilikom posete Itaci, u obliku je amfiteatra i nalazi se na kraju zaliva.

Od ostalih znamenitosti u Vatiju treba posetiti kuće Karavias i Drakulis, crkvu Agios Georgios, restauiranu katedralu Uspenja presvete Bogorodice, sa izrezbarenim ikonostasom i arheološki muzej – nezaobilazna je tačka upoznavanja sa ovim ostrvom. Predmeti datiraju iz doba nakon mikenske civilizacije. Tanjiri vaze iz sredine starog doba, iz perioda kada su stanovnici Itake očigledno bili sveštenici i slavili bogove.  Tu je i bista iz perioda kad su Rimljani naseljavali Itaku. U muzeju stoji novčić koji povezuju sa Odisejem i iz trećeg je veka pre n.e. Ithaka je poznata u svetu jedriličara po sjajnim uvalama, od kojih neke navode na prizore dugačkih plaža kao što su Skinos, Filiatro, Agios Ianis, Afales, Marmakes

Egzogi – selo iz 18. veka

Egzogi, na severu jedno od najstarijih sela. Kuće datiraju iz 18. veka. U samom centru dominira vizantijska crkva Agia Marina. Uz pomoć kamenog stepeništa moguće je popeti se do zvonika,gde se klate dva bronzana zvona. Na satu su prikazi sv. Đorđa i aždaje…

Tradicionalno selo Kioni

25 kilometara severno od Vatija nalazi se Kioni, ušuškano, tradicionalno selo. Sa zelenih obronaka spuštaju se kuće do zaliva u obliku potkovice, duž luke u kojoj su načičkane taverne. Kioni je uspeo da pomiri šarm autentičnog grčkog sela i turizma.

Arheološka nalazišta na jugu Itake – “Pećina nimfi”

Na jugu Itake nalazi se i nekoliko arheoloških nalazišta za koja se pretpostavlja da su opevani u Odiseji, poput Odisejevog dvorca, koji je u stvari temelj građevine iz antičkog doba, ili Marmarospilje – Pećine nimfi, koja se spominje u epu. U brdima iznad Vatija nalazi se nekadašnja srednjovekovna predstavnica, sa nekoliko crkava i kapela.

Posetite Itaku sa nama ove sezone! Jedrite prelepim jonskim morem, uz obilazak ostrva Krf, Paksos i Antipaksos, Parge, i LefkadeMeganisija, Skorpiosa i Kefalonije.

Termini u 2014 godini na linku.