Zbog svoje razuđene obale, stotine neotkrivenih ostrva koje nećete naći ni u jednoj turističkoj ponudi, kristalnoj vodi i peščanim plažama, pitomih vremenskih uslova, jedrenje u grčkoj pruža nezaboravne trenutke za vas i vaše  prijatelje. Ostrva čine 20 procenata celukupne površine Grčke, idealne za jedrenje i razgledanje.

 

Kada počinje sezona jedrenja?

Sezona u Grčkoj počinje već u aprilu mesecu i traje sve do novembra, s tim što je vrhunac čarter sezone od poslednje nedelje jula do prve nedelje septembra. Ukratko, objasnićemo razlike, prednosti i mane jedrenja u ovim kao i drugim mesecima.

 

Kada je najbolje otići na jedrenje?

Ovo je još jedno od ne tako lako rešivih dilema. Sve zavisi od onoga što vi želite da vam takav odmor pruži. U produžetku ćemo pokušati da vam približimo osnovnu podelu sezone jedrenja po mesecima, kao i njihove mane i prednosti.

Vrhunac sezone (kraj jula – početak septembra) je vrlo sličan kao i kada ste na klasičnom odmoru u to vreme. Prepuni gradići turista, veća posećenost marina, uvala, obavezno preticanje pre ulaska u marine da bi obezbedili svoje mesto pod suncem za taj dan. Ipak, što se tiče kupanja, sunčanja i ostalih blagodeti koje pruža boravak pored mora, ovi meseci su najbolji. Takođe u ovim mesecima ćete mnogo lakše bukirati čarter let do željene destinacije. Ukoliko se prvi put odlučujete da probate jedrenje, naša topla preporuka je da odaberete neki od termina u ovim mesecima.

S druge strane, budite spremni da je, kao i kod klasičnog odmora (aranžmana), cena zakupa jedrilice sigurno veća 10-15% u odnosu na ostatak sezone.

Najveću posećenost očekujte na Krfu, Lefkadi, kao i Saroničkim ostrvima.
(O rutama za jedrenje i njihovoj podeli, biće više reči u sledećem tekstu).

Jedrenje u aprilu, maju i junu pogotovu na Jonskim ostrvima (Krf, Lefkada, Paksos, Itaka, Kefalonija, Zakintos), koji zadržavaju svoju prelepu bujnu vegetaciju i tokom ovih meseci, mogu pretvoriti vaš odmor u prelepo iskustvo u ovim mesecima. Neke od dobrih strana su definitivno prisutne: Taverne i lokalni barovi uveliko rade, mesta u marinama ima pregršt. Osetićete da sve diše i da itekako niste pogrešili što ste odabrali ovaj termin za vaš odmor na jedrilici. Maestral će se pobrinuti da imate dovoljno vetra za jedrenje na Jonskim ostrvima, dok Saronička ostrva još uvek mogu isčekivati da Meltemi dostigne svoj maksimum. Što se tiče temperature mora, ne očekujte lagodno višečasovno brčkanje jer, počevši od aprila (16-18 stepeni), maja (19-21 stepen) do aprila gde je već prijatnija voda (oko 23 stepena).

April i maj preporučujemo avanturistima, koji su već boravili na brodu i zaljubili se u samo jedrenje.

Jedrenje u septembru i oktobru su vrlo slični gorepomenutom, s tim što je temperatura vode daleko toplija (28-30 stepeni), more se i dalje nije ohladilo od vrelog avgusta tako da ćete sigurno više uživati u kupanju, dok će se turisti lagano razići i ostaviti vam otvorene taverne i pristupačne marine. Cene najma jedrilica će pasti u odnosu na vrhunac sezone tako da će vam ostati džeparac za cenjkanje sa lokalnim prodavcima suvenira, vina ili maslinovog ulja.

Pogledajte video sa jedrenja oko ostrva Krf:

Kliknite ovde kako bi videli naše rute, cene  i brodove za ovu sezonu