Jonska ostrva (Krf, Paxos, Lefkada, Kefalonija, Itaka, Zakintos) prostiru se duž zapadne obale Grčke, od albanske granice do Peloponeza (obavezno posetiti gradić u stenema na kopnu – Pargu). Ceo region je blage klime i bogat je bujnom vegetacijom i preovladava zelenim površinama. Jedan je od najposećenijih regiona za jedrenje, sa dosta velikom ponudom čarter kompanija. Zahvaljuljući predvidivom vremenu i blagim vetrovima, ovaj region je posebno omiljen kod manje iskusnih jedriličara i porodičnom vidu rekreacije na vodi.
Glavne polazne marine su: Krf (marina Gouvia), Lefkada (grad), Nidri, Preveza. Do Krfa ukoliko dolazite autom je najbolje doći trajektom iz Igumenice.

 

Saronička ostrva (Spetses, Hidra, Poros, Dokos, Aegina, Argolida) se nalaze na Peloponezu. Ovo je ujedno i najpopularniji jedrilački itinerer zbog povezanosti sa Atinom, odakle se i kreće u obilazak ovog regiona. Takođe vrlo mirna ruta, u zavisnosti od datuma dolaska, nekada čak i previše mirna ukoliko ste došli da jedrite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiklade (Kea, Andros, Tinos, Kythnos, Syros, Mykonos, Delos, Sifnos, Serifos, Paros, Antiparos, Naxos, Amorgos, Milos, Kimolos, Folegandros, Sikinos, Ios, Santorini) se sastoje od 23 veća ostrva i puno malih, uglavnom brdovitih ostrva. Zbog svojih reljefa, poznate su po nepredvidiom Meltemi vetru i uglavnom se preporučuju iskusnijim jedriličarima, kao i minimum dvonedeljnom iznajmivanju jedrilice. Polasci iz marine Lavrion, ili Alimos i Kalamaki marine u Atini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodokanezi se sastoje od 14 većih ostrva (Chios, Samos, Patmos, Arki, Lipso, Leros, Kalymnos, Kos, Nisyros, Tilos, Astypalea, Symi, Rhodes). Uobičajena ruta za ovaj region je od ostrva Kos do ostrva Rodos (Zbog jakih severnih vetrova). Ostale početne destinacije su sa ostrva Samos sa severa, i Paros sa zapada. Na ostrvima se uglavnom žitelji bave stočarstvom i ribarenjem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Severne Sporade sastoje se od raštrkanih ostrva (Skiathos, Skopelos, Alonissos, Pelagos i Siros), takođe i nenaseljenih ostrva (Peristera, Skantzoura, Yioura, Piperi and Psathoura). Svakako najposećenija su ostrva Skiatos (jedne od najlepših plaža u Evropi), Skopelos (poznat po tavernama i uskim uličicama), i Patatiri u kojima se nalaze marine i ostale potrepštine. Na Skiatosu i Skopelosu je i sniman legendarni film Mamma Mia. Otud možda i potiču poprilično veće cene u lokalnim tavernama.

 

 

 

 

 

 

 

Pogledajte video o čarima Grčke: