Često zanemarena tema o kojoj se svakako treba informisati pre nego što pođete na jedrenje je bezbednost za vreme boravka na jedrilici i kako izbeći neprijatne situacije koje vam u najmanju ruku, mogu pokvariti odmor.

Prvi put na jedrenju

Slobodnog prostora na jedrilici, kako u potpalublju tako i na palubi je malo. Kanapi, sajle, vinčevi i ostale jedriličarske drangulije su na sve strane. Prilikom ukrcavanja na brod, odvojite vreme i prođite sa skiperom osnovne delove jedrilice i njene bezbedne zone. Savestan i odgovoran skiper će sam insistirati na mini-obuci pre nego što napustite marinu, obično veče pred isplovljavanje. Nakon što ste se raspakovali i smestili, skiper će vas uputiti gde se nalaze pojasevi za spašavanje, kako ih pravilno staviti, šta sadrži prva pomoć, korišćenje radio stanice, kako zaustaviti brod i šta raditi kada neko od članova posade – pa i sam skiper, padne preko ograde. Čak i da vaš skiper to ne učini, insistirajte da vam pokaže. Pitajte ga sve što vam nije jasno! Rešite nedoumice u marini. Nemojte čekati nezgodnu situaciju da se upoznate sa procedurom i inventarom na jedrilici.

Boravak u uvalama

Obratite posebno pažnju pri boravku u uvalama. Uzmite u obzir da ste u većini slučajeva, udaljeni od civilizacije. Pre nego što skočite, osmotrite dno. Pažljivo hodajte po stenama i čuvajte se ježeva ukoliko izlazite na obalu.  Vodite računa gde stajete i šta dodirujete sa morskog dna. Posebno obratite pažnju pri sidrenju u uvale. Dok skiper baca sidro i prilazi krmom, neko od posade odlazi na obalu (dingi ili kraul stil:)) i vezuje krmeni kanap za stenu ili drvo. Uloga krmenog (zadnjeg) kanapa je da ne dozvoli brodu da se okreće oko sidra u toku noći. Takođe se pokazao kao praktičan dok pijuckate pivce u plićaku:). Ne skačite pre vremena u vodu, slušajte skipera i čekajte njegov signal. Prilikom izlaska na kopno, ne hodajte bosi. Koristite gumene patike za izlazak na obalu – vrlo praktična stvar! Obično se nalaze na jedrilici. Ukoliko ih nema možete ih kupiti u prvom gradiću koji posetite – prodaju se na svakom ćošku.

 

Ostalo

Red i rutina su jako bitni na jedrenju i cene se među jedriličarima i posadom uopšte. Posle kuvanja i korišćenja posuđa, potrudite se da odmah vratite kuhinju i potpalublje broda u prvobitno stanje. Vreme se naglo menja, bićete prinuđeni da brzo promenite lokaciju. Nezgodno je ako se talasi za tili čas podignu dok po kuhinji lete čaše, šerpe i escajg. Pre isplovljavanja odložite nepotrebne stvari sa palube. Višak kanapa, peškira, moblinih telefona i ostalih-vam-dragih stvari, spustite u potpalublje. Zatvarajte prozore i vrata ukoliko se spremate da razvijate jedra.

 

Svrha ovog teksta nije da vas uplaši ili odgovori od toga da se oprobate u jedrenju. Ovo su samo elementarne stvari koje bi trebalo da znate pre nego što krenete. Najverovatnije ćete imati super vreme, mirno more i letovanje o kojem će se dugo godina pričati među prijateljima. Zato, zgrabite imenik, okupite ekipu i probajte nešto drugačije. Zbog toga ste ovde, zar ne?