Kako da iznajmim jedrilicu?

Sezona se završila! Vratili smo se puni prelepih utisaka, odmorni i spremni za dugu zimu i planiranje predstojeće sezone jedrenja 2015. Mnogi od Vas koju su proveli leto sa nama, kao i prepun inbox pitanja vezano za najam jedrilice u Grčkoj, nateralo nas je da napišemo ovaj kratki vodič. U ovom delu ćemo razjasniti veliku misteriju, a to je odabir prave jedrilice za vaše letovanje u Grčkoj.

 

Broj osoba i veličina jedrilice

Prvo i osnovno kod odabira jedrilice na kojoj ćete provesti vaš odmor je koliko ljudi planirate da povedete, kao i kakva je  struktura vaše ekipe: Ukoliko idete porodično, nekada će vam biti dovoljan i brod sa dve kabine i salonom. S druge strane ako ste mlada ekipa, pogotovu izmešana sa parovima vs single devojkama i momcima, malo veći brod će biti idealan da svako od vas nađe svoje mesto pod suncem. Na kraju, ukoliko ste kompaktna ekipa, koja godinama letuje, zimuje i provodi ostale aktivnosti zajedno bez muke – ništa od gorepomenutog vam ne može pokvariti odmor na jedrilici… Vi ste nepobedivi 🙂

Veličine jedrilica koje se daju u čarter agencijama  se kreću između 30 ft (9.7 metara), do 57 ft (17.3 metara).

Ono što se pokazalo kao najčešći odabir u čarter biznisu su jedrilice između 38 ft i 50 ft, kako zbog cene iznajmljivanja takvih jedrilica, tako i zbog manevrisanja, broja obučene posade i na kraju, pronalaženja mesta u prenatrpanim marinama u jeku sezone.

Bavaria 38 ft –  Raspored

 

 

 

 

 

 

Beneteau 50 ft raspored
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Benatau 57 ft raspored

 

 

 

 

 

 

 

 

 Oprema na jedrilici

U većini ponuda među grčkim čarter agencijama ćete naići na gomilu konfuznih termina prilikom iznajmljivanja jedrilice.  Ovde smo ih grubo preveli kako bi se lakše snašli prilikom procesa bukiranja jedrilice:

 

Deck Equipment Electronics / Facilities Rigging / Sails
Electric anchor windlass
Cockpit table & ice-box
Cockpit shower
Steering wheel
Dinghy
Outboard motor
Spray-hood
Bimini
VHF, Speed, Wind, Depth
GPS-Plotter
Autopilot
Electric fridge
Hot water
Radio CD Player
Cockpit speakers
Shore Power 220 Volt
Outlet 12 V plug
Roller furling genoa
Roller main sail
Spinnaker fittings
Linen / Other
1 set (2 sheets, pillowcase, blanket, towel) per person for 2 weeks
Oprema na palubi Elektronika Jedra i oprema
Električno vitlo za sidro
Sto u kokpitu
Kokpit tuš
Kormilo
Dingi – pomoćni čamac
Pomoćni motor – za čamac
Sprayhood – tenda protiv prskanja
Bimini tenda za “krov”
VHF stanica, brzinomer, pokazivač vetra, dubinomer
GPS-Ploter – uređaj za navigaciju
Autopilot
Frižider
Topla voda
Radio CD plejer
Cockpit zvučnici
Priključak za obalu 220 V
12 V priključak
Roler Đenova
Roler glavno jedro
Spinaker oprema
Posteljina/ Ostalo
1 set (2 čaršafa, jastučnica, ćebe, peškiri) po osobi za nedelje

 

Godište i stanje jedrilice

Ovde bi trebalo da obratite posebnu pažnju, jer iako na prvi pogled deluje da ste odabirom novije jedrilice, kao i većom cenom zakupa osigurali da će Vaš odmor proći bez poteškoća, praksa  govori da nije uvek tako. Nekada ćete sa starijom jedrilicom koja je revnosno održavana u maloj porodičnoj čarter kompaniji bolje proći nego sa brokerskom kompanijom koja u svom portfoliju ima na stotine brodova i u suštini sve što radi je posreduje između Vas i vlasnika jedrilice. U Grčkoj postoji pregršt kompanija koje se bave iznajmljivanjem jedrilica i jako je teško odabrati onu koja ispunjava sve uslove za Vaš odmor bez briga. Ukoliko ste pronašli kompaniju ili brod koji Vam se sviđa, budite slobodni da nas pitate sve što Vas zanima, rado ćemo izaći u susret i dati savet ukoliko vam je potreban. S druge strane, ukoliko Vam je potrebna jedrilica, skiper ili celokupan aranžman za Vas i vašu posadu – popunite naš obrazac na linku i potrudićemo se da pronađemo najbolje iz trenutne ponude.