Već smo pisali o regionima za jedrenje u Grčkoj. Iako je teško odabrati samo pet, odlučili smo da vam predstavimo ona ostrva koja su najpopularnija u jedriličarskim krugovima.

 

1. Ostrvo Krf

Krf je drugo najveće ostrvo u Jonskoj regiji posle Kefalonije. Ostrvo sa najviše zelenila u celoj Grčkoj, neopisive lepote prirode, sunčanih plaža i bogatog noćnog života, Krf je ostrvo koje definitivno morate posetiti. Glavni grad koji nosi isti naziv – Krf, ušuškan je između dve tvrđave, italijanske i francuske arhitekture i vizantijskih crkava koje će vas ostaviti bez reči. Iako je jedno od najposećenijih ostrva,  Krf je uspeo da zadrži autentična sela u kojima se i dalje prozvode proizvodi od maslina i kvalitetna domaća vina.

Veće luke na Krfu su: Stara luka – dobra zaštita od severozapadnih vetrova, Jahting klub Krf (prvenstveno za članove kluba, mada se može naći par slobodnih mesta), Paleokrastica na zapadnoj strani ostrva – popularno turističko mesto, i najpopularnija među čarterašima – Marina Gouvia, locirana na pet NM severno od grada. Većina čarter kompanija izdaje svoje jedrilice iz ove luke. Popularne plaže su: Agni bay, Ag. Gordios, Avlaki, Barbati, Ermones, Garitsa, Mirtiotissa, Perama, Palaiokastritsa i druge.

Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po kćerki rečnog boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. U Homerovoj Odiseji navodi se da je Odisej ovde našao skolonište na kraju svojih lutanja, gde su ga ugostili kralj Alkinos i njegova kćerka Nafsika. Smatra da je prvenstveno konflikt između Krfa i Korinta radi grada Epidamnosa, kao i pružen savez Atine Krfu, jedan od glavnih povoda za izbijanje Peloponeskog rata. Od 16. do 18. veka istorija Krfa se vezuje za stalna ratovanja protiv Turaka koji su pljačkali po ostrvu, međutim stara tvrđava i Anđelokastro (Angelókastro) su uspeli da se odbrane. Venećani su naredili odstranjivanje mnogih vinograda, a potom naredili uzgajanje maslina. Po padu Republike Venecije, Francuska je preuzela sva Jonska ostrva pod svoju vlast 1797. godine. Kratko vreme, (1798.-1807.) Krf je bio ruski protektorat. A potom ponovo usleđuje francuski period sve do 1814. godine. 1815. godine Krf je proglašen delom Republike Jonskih ostrva pod engleskim protektoratom. U britansko vreme ostrva izgrađen je veliki deo moderne infrastrukture. Tek 1864. godine, Krf je proglašen za deo Grčke.

 

 

 

 

 

 

2. Paxos i Antipaxos

Unikatni zbog svoje jednostavnosti i lepote, ova dva mala ostrva nalaze se južno od Krfa. Bogati maslinovim drvećem (oko pola miliona stabala) i majušnim uvalama kristalno plave vode, ovde se dolazi ukoliko stvarno želite da pobegnete od prenatrpanih, uveliko izvikanih komercijalnih ostrva. Zbog nedostatka aerodroma, na ostrvo je moguće doći samo trajektom, ili brodom – zbog čega je i sačuvao svoju lepotu od najezde turista. Tri grada na ostrvu su: Gaios, Lakka i Loggos. Gaios je prelep mali gradić sa lukom na samoj obali. Može se ući sa severne ili južne strane prolazeći ostrvo Panayia na kome se nalazi čuveni beli manastir. Odlično je za sidrenje ili vez u luci – ukoliko dođete na vreme jer je luka prilično mala. Na Gaiosu možete naći gorivo i vodu, kao i lokalne prodavnice. U obliku potkovice, bogata čempresima i maslinjacima, Laka pruža savršeni zaštitu od otvorenog mora i idealna je za kupanje kao i sidrenje preko noći. Logos je ribarsko seoce nadomak Lake, poznato je po tavernama i naravno, dobrom klopom. Uprkos veličini, možete birati između trideset plaža na Paxosu. Neke od njih su: Alati, Arkoudaki, Balos, Charami, Glyfada, Kaki Lagkada, Kamini, Kanoni, Kipos, Kipiadi, Kloni Gouli, Lakkos, Levrechio, Marmari, Monodentri, Orkos, Plakes…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antipaxos je još manje ostrvo, bogato vinogradima i nestvarnih peščanima plažama koje mnogi porede sa Karipskim. Na ostrvu ima jedva sto stanovnika i poneki vikendaši koji dolaze u svoje kuće u sezoni. Plaže koje obavezno morate posetiti su: Voutoumi, Vrika i Mesovrika. Kada ste već na tamo, probajte domaće vino koji se proizvodi na Antipaxosu. Može se pronaći u lokalnim šopovima širom ostrva Paxos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sudeći prema legendi, Paxos je nekada bio deo ostrva Krf. Učestalim olujama i vremenskim nepogodama koje su pokretali bog mora Posejdon i bog vetra Aiolos, ostrvo se odvojilo. U periodu vladanja Venećana (14 do 18 veka), posađeni su prvi maslinjaci i ostrvo je generalno doživelo prve promene.

 

3. Lefkada

Poznata kao ostrvo sa najlepšim i najčistijim peščanim plažama, Lefkada je odvojena od kopna uzanim kanalom preko kojeg je pokretni most koji se otvara svakih sat vremena i ostaje otvoren svega desetak minuta. Ukoliko prolazite jedrilicom kroz kanal obratite posebnu pažnju. Na nekim mestima dubina je svega par metara i prostora za manevrisanje je malo. Zato će vas kao nagradu na izlasku iz kanala čekati savršeno jedrenje i brzo ćete zaboraviti na sve što ste prošli.

Nasuprot severoistočnoj obali nalazi se prelepo ostrvo Meganisi, sa peščanim plažama i čuvenim pećinama što sve zajedno čini idealnim za odmor na vašoj jedrilici. Ne propustite priliku da istražite luke i sidrišta kao što su: Palairos, Mytika, Kastos, Port Leone, Episkopi, Papanikolis pećinu, Vathi, Spartakhori, Menidion i Sivota. Najveće luke iz kojih čarter kompanije rentiraju jedrilice su Nidri i Lefkas.

Odmah  pri izlasku iz Nidrija, nalazi se ostrvo Skorpios – privatno ostrvo porodice Onazis. Iako je nenaseljeno, brodovima je dozvoljeno da se sidre južno od ostrva – Lepo mesto za kupanje. Dok krstarite, ugledaćete porodičnu plažu porodice Onazis sa privatnom tavernom, i privatnu vilu koja je pripadala Džeki Onazis.

Posetite ostrva Kalamos, Kastos i Atokos –  sva su blizu ukoliko idete sa Lefkade i imaju dobra mesta za sidrenje. Ukoliko ste zaljubljenik, 20 km južno od Nidrija nalazi se Vasiliki windsurfing centar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 U srednjem veku ostrvo je pripadalo Vizantiji. Turci su  držali ostrvo pod kontrolom više puta i to je jedino Jonsko ostrvo koje su Turci kontrolisali u prošlosti. Mletačka republika je 1716 godine povratila ostrvo pod svoju upravu. Konačno 1864 godine Lefkada je pripojena Grčkoj kraljevini. Malo je starih građevina na Lefkadi, s obzirom na dva velika zemljotresa koja su je pogodila –  prvi 1948. godine, i par godina nakon – 1953. gde je većina građevina uništena.

 

4. Itaka

Najmanje od Jonskih ostrva, ali definitivno vredno posete, Itaka je odvojena od Kefalonije svega 2 nautičke milje. Najveće selo na ostrvu je Vati (2.000 stanovnika) gde se nalazi glavna luka još od 16. veka. Na ulasku u luku nalaze se ruševine tvrđave koje su sagradili Francuzi još 1807. godine kao zaštitu od moćnih flota Engleske. Zemljotres 1853 godine je totalno uništio selo, ostavljajući svega par građevina netaknutim. Uprkos tome, Vati je podignut u gotovo identičnom stilu, zahvaljujući zakonu iz 1978 koji je izričito zabranio bilo kakvu gradnju osim tradicionalne. Na ostrvu možete naći gorivo, vodu i potrebne provijante. Ronjenje je zabranjeno usled mnogih arheoloških nalazišta pod vodom. Plaže vredne posete su definitivno: Ioannis, Ag. Nikolaos, Afales, Aspros Gyalos, Dexa, Filiatro, Gidaki, Kaminia, Kathisma, Loutsa, Marmaka, Mnimata i Pisaetos. Sidrišta se mogu naći u: Pisaetos,PoliBay, Pera Pigadi i južno od ostrva u Ag. Andreas zalivu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo duguje svoju slavu grčkim mitovima. Poznata je širom sveta po Homerovim epovima Ilijada i Odiseja, kao postojbina grčkog Heroja Odiseja. Ime je ostalo nepromenjeno od klasičnih vremena. Postoje različita tumačenja porekla imena Itaka.Po jednima, ostrvo je dobilo ime po mitološkom heroju Itaku, dok drugi tvrde da je izvedeno od grčke reči ithy – što znači veseo.


5. Kefalonija

Najveće ostrvo u Jonskoj regiji, sa preko 45.000 stanovnika od kojih trećina živi u mestu Argostoli. Drugo po naseljenosti je Liksuri naselje. Kefalonija je brdovito ostrvo, sa najvišim vrhom (Ainos) od čak 1520 metara  nadmorske visine. Bogata je prirodnim lepotama kao što su pećine, jezera, kristalno plavim morem i zlatnim peščanim plažama. Plaže na južnoj strani ostrva su među najboljima. Blizu Argostolija nalaze se poznate plaže Makris i Platis Gialos, dok u oblasti Katelios na severoistoku ostrva su dve prvoklasne plaže Katelio i Skala. Na istočnoj strani ostrva nalaze se Poros, Sami  Agia Efimia sa svojim izuzetnim  plažama dok su na zapadnoj strani najpopularnije Myrtos, Assos, Petani i Atheras. Najbezbednija sidrišta su: Ag. Kyriaki, Assos, Fiscardo, Poros, Argostoli, Atheras i Pessada zaliv. Najpopularnije selo je Fiskardo, jedino selo koje nije uništeno u zemljotresu 1953. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kefalonija je jedna od prvih naseljenih oblasti u Grčkoj, naseljena već od drugog milenijuma p.n.e. U Mikenskom periodu bila je sedište oblasti Kefalonije. Rimljani su osvojili ostrvo u drugom veku p.n.e., a kasnije je postala deo Vizantijskog carstva. Normani su vladali Itakom u 12. i 13. veku, a potom je, posle kratke vladavine Turaka došla u ruke Venecije. Zatim su je okupirali Francuzi krajem 18 veka, a nakon njih – Britanci. Napokon, oslobođena je i pripojena Grčkoj 1864. godine. Veruje se da je dobila ime po mitološkoj figuri Kefalusu. Takođe se veruje da naziv potiče (zbog izgleda ostrva) od grčke reči κεφάλι  što u prevodu znači glava.