Još jedna od bitnih stavki koju treba razmotriti pre odlaska na jedrenje je – s kim ćete provesti vaš zasluženi odmor. U ovom tekstu ćemo pričati o opcijama i njihovim prednostima kao i manama.

Ograničen prostor na jedrilici, višečasovno putovanje po nemirnom moru, čak i sitnice kao što su nedostatak hladnog piva u frižideru, neoprani sudovi i slično, idealni su okidači za pobunu na brodu. Dobro, ne baš pobunu (previše puta smo gledali Pirate sa Kariba:) ali neprijatnu situaciju koja vam u najmanju ruku može pokvariti odmor. Nije ni čudo što među jedriličarima važi zlatno pravilo –  narav pre iskustva. Lakše ćete naučiti novajliju osnovima jedrenja nego izboriti se sa osobom preke naravi, ma koliko bio iskusan jedriličar.

Na jedrenju je vrlo važno da je okupljena ekipa spremna na kompromis i da shvata da je reč o malom prostoru na kojem ukoliko se makar i jedan član posade ne pridržava unapred određenih pravila odmah dolazi do zastoja u celokupnom timu.

Logičan izbor je da okupite već uhodanu letnjo-zimsku ekipu koja će iznajmiti jedrilicu i spremni ste za vašu morsku avanturu. Velika prednost je kada se posada poznaje od ranije i već je prošla slična iskustva u prošlosti. Da bi odmor na jedrilici bio budget friendly morate imati minimum šestoro ili čak osmoro vaših prijatelja koji su spremni za ovakav vid letovanja. Ukoliko niste u mogućnosti da se sami organizujete, možete se priključiti drugoj ekipi koja takođe ima nepopunjen brod. Ovo može biti zanimljivo iskustvo i prilika da upoznate nove prijatelje, dok isto tako može pretvoriti vaš odmor u neprijatnu raspravu sa ljudima koje čak i ne poznajete. Kako izbeći takvu situaciju?

Sve je u pripremi. Insistirajte na upoznavanju pre odlaska na jedrenje. Izađite ne piće sa vašim potencijalnim morskim drugarima, prodiskutujte o stvarima kao što su šta vi očekujete od odmora na jedrilici i kako oni gledaju na to. Dodajte ih na Fejsbuku – mnogo toga možete saznati na njihovom profilu. Ovim smernicama ćete zasigurno smanjiti rizik „izbijanja pobune” na brodu.

Zapamtite, svi ste tu zbog istog cilja a to je – dobar provod i jedno sasvim novo iskustvo u vašem životu.

 

Kakva su vaš iskustva sa odabirom posade za jedrenje? Podelite ih sa nama.

Pročitaj još:
Šta poneti na jedrenje?

Bezbednost na jedrenju