Nakon grčkih ostrva Krfa, Paksosa i Antipaksosa, podigli smo jedra u pravcu Parge, koja se našla na našoj mapi jedrenja, kao delić kopna koji vredi posetiti. Parga se nalazi u primorskom delu Epira, udaljena oko 60 km jugozapadno od Janjine, središta ove oblasti. Grad se nalazi u manjem zalivu Jonskog mora. Jedrili smo nestvarnim plavetnilom Jonske regije, a potom ugledali zamak na vrhu brda, zaliv sa kristalno plavom vodom, dugačkim belim plažama sa sitnim peskom, luku sa nestvarno belim gradom koji je izgledao kao da ste putovali kroz vreme i došli u neko drugo doba. Vekovima očuvana arhitektura, u spoju sa živim morskim gradićem i lukom. Parga.

Prizor kao iz filma Pirati sa Kariba

Pre nego što smo spustili sidro u samoj luci, rešili smo da maksimalno iskoristimo plavetnilo i ispod zamka u zalivu, zamotamo jedra i uskočimo u vodu. Plivali smo do dugačke peščane plaže i zagazili na najsitniji beli pesak. Imali smo utisak kao da smo u kadru filma “Pirati sa Kariba”.

Nedaleko od plaže, naišli smo da liniju načičkanih restorana, modernih lounge barova i taverni. Uz zalazak sunca, slani od mora, opijeni od predivnog prizora, seli smo u jednu od lokalnih taverni, isprobavajući najfenomenalnije recepte morskih plodova, ispijajući vino uz zalazak sunca, ćaskajući jedni sa drugima i sa više nego gostoprimljivim meštanima.

Po danu smo istraživali Pargu, utonuli u belinu morskog grada, šetali smo morskim uličicama, obilazili glavne gradske tačke, autentične radnjice i istraživanje grada završili smo posetom zamka na vrhu brda. Zamak nas je ostavio bez daha, pripovedao nam je priču o svojoj prošlosti, tajnim odajama, borbama sa piratima i osvajačima, tajnim prolazima do mora…

5555

Upoznali smo veliki broj jedriličara, koji kao ni mi nisu mogli da odole da ne bace sidro na komadić morskog raja. Parga je poznata kao atraktivna lokacija za jedriličare i tačka na mapi koju se ne propušta u Jonskoj ruti jedrenja.

Parga – “Mlada Epira”

Parga, ukras Jonske regije, nalazi se na severo-zapadnom delu Grčke, između Preveze i Igumenice u Epirskoj oblasti. Ovaj rizort, poznat je po svojoj scenskoj lepoti, izaziva vas da doživite hod kroz istoriju i vekove. Ušuškana između planina i mora, živopisna Parga, poseduje kosmopolitski duh i često je nazivaju Mladom Epira. Udaljena je 65 kilometara od aerodroma Aktion- Preveza.

4444

Istorija

Antički grad Thesprotians, bio je smešten u Pargi. Prvobitni gradić Parga stajao je na vrhu planine “Pezovolo”. Godine 1360. Paržani su kako bi izbegli napade Magrebinsa premestili grad na današnju lokaciju. Parga je tokom vekova bila na osvajačkoj mapi Francuske, Engleske i Otomanskog carstva.

Zamak u Pargi i borba protiv pirata Barbadose

Zamak se nalazi na vrhu brda, u 11. veku izgrađen je kako bi stanovnike Parge zaštitio od napada pirata. 1452.godine Otomani su okupirali i uništili zamak.

2020

Mlečani su rekonstruisali zamak, Turci su ga ponovo uništili, Mlečani su ga po treći put ponovo izgradili. Parga je često bila na meti pirata, među kojima je najpoznatiji bio napad pirata Barbarose.

Parga je kasnije ipak ponovo pripala Otomanima, Ali Pasha je izgradio harem, tursko kupatilo, tajne prolaze do mora, opremio sobe naoružanjem. Šetnja zamkom danas, predstavlja pravi doživljaj i šetnju kroz istoriju.

Parga privlači veliki broj turista,jedrilica, jahti, zbog prirodne lepote i nestvarno lepih plaža, koje se svrstavaju u jedne od najlepših u Jonskoj regiji. Najpopularnije plaže su Valtos, Kryoneri, Piso Kryoneri, Lichnos, Sarakiniko, Ai Giannakis.

333

Plaža Lichnos, maslinjaci i taverne

udaljena je od Parge četiri kilometra, okružena intezivnim zelenim pejzažom i nepregledno dugim maslinjacima u kombinaciji sa plavom kristalnom vodom. Posetioci imaju priliku da uživaju u fenomenalnim prizorima, autentičnim ukusima recepata u tavernama, ali i da se oprobaju u sportovima kao što su skijanje na vodi, ronjenje, pecanje, jet ski, wind surfing, surfing, hiking, rafting, mountain biking, paragliding i jahanje konja.

888

Kristalna voda, sitan pesak i seoce Devica Marija

Krioneri plaža je još jedna od plaža koju nikako ne smete propustiti, posebno seoce Devica Marija, kojem se jedino može prići brodom.

Valtos plaža, sitan pesak i kristalno plava voda, dugačka je tri kilometra i locirana ispod impresivne stene na kojoj je izgrađen zamak.

7777

Tradicionalne kuće i taverne

Parga je jedan od najautentičnijih gradova u Grčkoj. Poznata je po velikom broju restorana i taverni sa pogledom na more, koje poslužuju najsvežije morske plodove spremljene po lokalnim receptima. Karakter grada je je živ i moderan sa intenzivnim duhom prošlosti.

11111

Parga – grad koji ima sve

Uživanje u zalasku sunca je pravi doživljaj, dok gledate kako zalazi tamo negde iza horizonta u  Jonsko more, negde između zamka i ostrva Devica Marija.

Zabava u Pargi nikada ne prestaje, i kada dnevna svetlost prestane da reflektuje svoje plavetnilo na površini mora, u Pargi vas čeka još veliki broj iznenađenja, idilične šetnje, male kamene stazice, tradicionalna hrana, živopisne taverne, lounge barovi, mesta za noćni provod.

111

Dodoni – najznačanije arheološko nalazište posle Delfa

Severo-istočno od Parge nalazi se glavni grad Epirske oblasti – Ioannin-a, ovaj jedinstveni grad okružen je planinama, u blizini je i jezero Pamvotis. Hod kroz ovu oblast je hod po istoriji, na samo 18 kilometara od Ioannin-e nalazi se arheološko nalazište Dodoni, drugi najvažniji religijski centar stare Grčke posle Delfa.

Nekromanteio – najimpresivnije mesto iz grčke mitologije

Dvadeset kilometara od Parge, nalazi se arheološko nalazište Nekromanteio of Acheron, jedno od najimpresivnijih nalazišta u Grčkoj, bogato istorijom i mitovima. Za Nekromanteio se prema grčkoj mitologiji veruje da je bio jedan od ulaza u pakao, a da su Grci preko Hada komunicirali sa mrtvim rođacima. Eto jedinstvene prilike da pošaljete razglednicu iz pakla. 🙂

222

Preveza – mesto za koje su se borili Kleopatra i Marko Antonije

Severno od Parge nalazi se prelepo ribarsko mestašce sa fantastičnim ribljim restoranima. Obala svedoči u vezi sa brojnim istorijskim momentima, jedan od njih je i velika bitka koju su protiv Oktavijana, vodili Kleopatra i Marko Antonije. Severno od Parge nalazi se grad Arta, poznata po čuvenom mostu od kamena.

Posetite Pargu sa nama ove sezone! Jedrite prelepim jonskim morem, uz obilazak ostrva Krf, Paksos i Antipaksos, prelepe ušuškane Parge, kao i Lefkade.

Termini u 2014 godini na linku.