Postoji mnogo razloga zbog kojih je ostrvo Krf nezaobilazna tačka jedriličara kao i svetskih putnika. Ostrvo poseduje bogatu istoriju, neverovatnu arhitekturu koja pripoveda priču, sa druge strane osim magije uskih morskih uličica pruža i savršenu dozu modernog duha ukombinovanog sa tradicijom. Veliki broj turista dolazi iz Italije, od aprila do oktobra otvoren je internacionalno poznat teren za golf, pored uobičajene turističke gastronomije, ostrvo posjeduje dosta domaćih, tradicionalnih taverni – širok izbor najrazličitijeg koje Krf pruža dovodi veliki broj turista na ovo grčko ostrvo. Krf se ubraja među najimućnije regione u Grčkoj, a glavni grad ostrva je grad Krf.

Krf – ljubav na prvo sidrenje!

Jedrenje nam je omogućilo da upoznamo bolje ovo grčko ostrvo i zaljubimo se u njega još od prvog puta kada se našlo na samom početku naše rute, kao polazna tačka. Bila je to ljubav na prvo sidrenje! Jedno od naših najlepših iskustava sa jedrenja. Upoznali smo sjajne i gostoprimljive stanovnike. Probali smo najukusniji čokoladni dezert sa orasima u jednoj od brojnih ušuškanih pekara koje decenijama unazad izgledaju isto i kriju tajnu receptura koje vaša čula iznenađuju pravom eksplozijom ukusa. Grad Krf učini od trenutka kada kročite na njegovu vekovima staru kaldrmu da se izgubite koračajući po istoriji, upijajući duh ovog grada i ostrva. Bogata kultura, istorija, prošlost ostavlja bez daha. Sigurno možemo da kažemo da je grad Krf jedan od najautentičnijih mesta koje smo posetili. Sa ovog ostrva otisnuli smo se dalje na jedinstveno putovanje, otkrivajući čari susednih ostrva Paksos i Antipaksos od kojih nam je zastao dah – nestvarna priroda, plavetnilo i lepota, ali doslovno kao da ste na Karibima.

 

Krf je grčko ostrvo beskrajnih prirodnih lepota, pesme i muzike, umetničke inspiracije, kosmopolitskog i tradicionalnog. Krf grad je poznat po dve tvrđave i starom gradu smeštenom između njih. Najbliža ostrva su Paksos, Antipaksos i Lefkada, a potom dalje Itaka, Kefalonija i Zakintos.

Kristalno čisto more, prirodu i magiju Krfa su opisivali mnogi pesnici i umetnici. Homer je prvi opevao jedinstvenu lepotu ovog ostrva u svojoj “Odiseji”.

Ostrvo Krf je drugo po veličini od sedam jonskih ostrva, okružen Jonskim morem, koje je deo Sredozemnog mora, severno se spaja sa Jadranskim morem. Zbog svog položaja Krf je najsevernije ostrvo Grčke.

Tražite savršen pogled?

Krf poseduje veliki broj vidikovaca koji pružaju prizore od kojih zastaje dah. Jedan od njih je i prizor Krfa koji se dopunjuje malim Mišjim ostrvom, na kojem se nalazi manastir Pantokrator iz XI veka. Ovo je pogled koji će svaki turista nositi u sećanju kao jedan od najlepših prizora na Krfu.

Grčka mitologija

Grčko ime Krfa je Kerkira, po nimfi Kerkiri, kćerki rečnog boga Asopa, u koju se zaljubio bog mora Posejdon. Po grčkoj mitologiji, Posejdon je oteo i doveo Kerkiru na ovo ostrvo, a iz njihove ljubavi se rodio Feak, praotac Feničana. Čak i danas se Krf naziva ostrvom Fenčana. U Homerovoj Odiseji, Odisej je našao sklonište na kraju svojih lutanja upravo na Krfu pre nego što se zaputio na Itaku.

Zeleno ostrvo Krf

U poređenju sa ostalim delovima Grčke, zbog svoje bujne vegetacije, Grci su ovo ostrvo nazvali i “Zeleno ostrvo”. Ostrvo je pretežno brdovito i preovladavaju bogate četinarske šume, vinogradi i preko nekoliko miliona maslinovih stabala.

Autentična grčka sela

Prolazak kroz autentična grčka sela sa niskim belim kućicama i uskim ulicama pratiće vas na Krfu i omogućiti vam da potpuno doživite magiju ovog ostrva, probate sjajne domaće specijalitete čije se tajne recepata čuvaju kolenima unazad.

Nestvarne plaže kristalne boje

Jedna od najlepših plaža na Krfu je Mirtiotisa, izolovana peščana obala gde se potoci vode slivaju niz stenje u more. U ovom predelu čempresa se nalazi i manastir Mirtiotisa iz XIV veka, a nešto južnije je i ogromna plaža Glifada, koja je danas poznat turistički centar zbog sitnog peska i kristalne vode.

Severni Krf

Severoistočno od glavnog grada Krfa je brdovita oblast, ispunjena masivnim i impozantnim planinama koje skrivaju belinu kamenih kuća izgrađenim od kamena u selima u kojima meštani čuvaju svoju traidicju i kulturu. Najveće mesto Kasiopi, pripoveda priče o prošlosti kroz ostatke nekadašnje antičke tvrđave na pristaništu. Severni deo ostrva Krf poznato je i po razvijenom letovalištu Ipsos sa velikom plažom, živo turističko mesto poznato i po sportovima na vodi.

Kanal ljubavi – Canal d’Amour

Severozapadni deo ostrva krasi selo Sidari, čuveno je po uvalama i stenama koje je izvajao vetar, kao i kanalu ljubavi (Canal d’Amour). Veruje se da ko prepliva kanal sa svojom voljenom polovinom, ostaje zauvek u ljubavi.

Južni deo Krfa je nešto ravniji. Najveće mesto na južnoj obali je Lefkimi, poznato po vinogradima. Svojom lepotom izdvaja se  i selo Agios Georgios, Sveti Đorđe.

Krf i luka

Krf poseduje veliku i živu luku koja redovno prima veliki broj turista iz celog sveta, pasioniranih jedriličara i jahtaša. Luka redovno saobraća sa Brindisijem, Igumenicom i Patrom.

Praistorija

Povećavanjem površine mora, Krf je pre oko 9000 godina odvojen od kopna. Lovci i sakupljači naselili su ovo ostrvo u neolitu, a potom u bronzano doba je ponovo naseljeno.

Istorija Krfa

  • Grčki naseljenici iz Eretrije u 8.pne veku osnovali su prvi grad na ostrvu i nazvali ga prema boginji Kerkuri.
  • Krajem 7. veka pne. Kerkiri je pošlo za rukom da se oslobodi prevlasti Korintćana. Kerkira je potom postala morska sila.
  • 480. godine pne. Krf je predstavljao drugu po jačini flotu Grčke. Međutim 60 brodova koje su imali, nije aktivno učestvovalo u ratu protiv Persijanaca. Istoričar Tukidid smatra da je konflikt između Krfa i Korinta jedan od glavnih povoda za izbijanje Peloponeskog rata.
  • U trećem veku Krfljani su poprimili Hrišćanstvo
  • Od 395. godine Krf je podelom Rimskog carstva pripao Istočnom Rimskom carstvu
  • Tokom 4. krstaškog rata posle 1204. godine, Krf osvaja kraljevina Napulj, a u 14. veku ga preuzima republika Venecija
  • Po padu Republike Venecije, Francuska je preuzela sva Jonska ostrva
  • 1815. godine Krf je proglašen delom  Republike Jonskih ostrva pod engleskim protektoratom

Posetite ostrvo Krf sa nama ove sezone! Jedrite prelepim jonskim morem, uz obilazak ostrva Paksos i Antipaksos, prelepe ušuškane Parge, kao i Lefkade.

Termini u 2014 godini na linku.