Nakon Krfa, Paksosa, Antipaksosa, Parge, Lefkade, Meganisija i Itake, podigli smo jedra i otisnuli se na novo putovanje – ka Kefaloniji. Slušali smo mnogo o čuvenoj pećini nimfi i nismo ni slutili da će upravo ova pećina biti jedan od prizora i doživljaja koje ćemo upisati u sam vrh liste nezaboravnih iskustava sa jedrenja.

Melisani pećina nalazi se na ostrvu Kefalonija, severno od grada Sami, pet kilometara udaljena od Agije Efimije. U pećini se nalazi Melisani jezero, a okružena je šumom i planinskim vencima. Pećinu i podzemno jezero Melisani je tek 1951. godine otkrio Giannis Petrocheilos.

Kada smo pristali na Kefaloniju, iznajmili smo skutere. Stigli smo do lokacije uzbuđeno iščekujući da uđemo u Melisani. Dugačak niz stepenica, lagano se spuštao dublje, hodali smo kroz polumračni podzemni hodnik, tako se spuštala i temperatura, ugledali smo na kraju hodnika plavetnilo vode, a potom pred nama se otvorio prizor, kristalna voda velikog jezera, okruženog stenama pećine, ptice koje obleću iznad površine vode i sleću na kružno ostrvce obraslo rastinjem sa desne strane pećine, okupane u svetlosti koja dopire sa velikog kružnog otvora pećine.

Po nas je došao gondolijer, seli smo u čamac, a potom nas je veslajući lagano provozao kroz pećinu. Nestvarnu tišinu i hujanje vazduha jedino je prekidala priča gondolijera, koji nam je prepričavao mit o pećini nimfi.

m4

Grčka mitologija – Mit o nimfi Melissanthi

Prema grčkom mitu, pećina je posvećena Panu i nimfi Melissanthi kojoj nije bila uzvraćena ljubav. U grčkoj mitolologiji, nimfe se uvek pojavljuju kao lepe, mlade žene, čuvari prirode. Često su povezane sa božanstvima, ali neke od njih su i smrtne. Poznate nimfe osim Melissanthi su Calipso iz Homerove Odiseje, potom Eho, nimfa čiji se glas odjekuje u večnosti i planinama, kanjonima i pećinskim zidovima.

Nimfe

                                                                       ( John William Waterhouse)

Nimfe (grč. νύμφηnúmphê) su grčke vile, prema Hesihiju, jedno od značenja je i ružin pupoljak. Nimfe žive dugo, 10 000 godina, a prate ArtemiduApolonaDioniza te Pana i Hermesa. Žive u prirodi, kraj potoka, u šumama, brdima i na usamljenim otocima. Satiri ih vrlo vole.

Vrste nimfi: Zemljane nimfe: Alseide – nimfe dolina i gajeva koje vole plašiti putnike, Napeje – nimfe dolina s drvećem i zelenih gajeva, stidljive ali vrlo vesele, prate Artemidu, Aulonijade – nimfe pašnjaka, prate Pana, duha prirode, jedna od ovih nimfi je Euridika, Euridika – zemljana nimfa koja je umrla od ugriza zmije, Lejmakide ili Lejmonijade – nimfe livada, Oreade – nimfe gora i planina, Artemidine družice, Minta – nimfa Kokita, Hesperide – nimfe koje čuvaju čarobne jabuke Majke Zemlje, koja je jabuke poklonila Heri, Hamadrijade – nimfe hrasta, Drijade – nimfe drveća i šuma, Melije – nimfe jasena, nastale iz sjemena kastriranog Urana.

Vodene nimfe: Kod vodenih nimfi su najpoznatije Okeanide i Nerejide, prve su kćeri boga Okeana, a druge NerejaPlejade potiču ču od Okeanida i diva AtlantaHelejade – nimfe vetra, Okeanide – nimfe okeana, kćeri morskog boga Okeana i njegove žene Tetije, Nereide – nimfe Sredozemlja i Sredozemnog mora, Najade – nimfe slatkih voda, Plejade – kćeri Okeanide Plejone i diva Atlanta, Sirene – nimfe s glavom devojke i telom ptice, morske nimfe.

Ostale nimfe: Helijade su pretvorene u stabla jablana. Otac im je Helios, bog SunceKorikijske nimfe – nimfe koričkih izvora, Lampade – nimfe podzemlja, Muze – nimfe i zaštitnice umetnosti, Hijade – Hijove sestre i sestre Plejada, pretvorene u zvezde, dok su živele na Zemlji, brinule su se o Dionisu, Lamuzidijske nimfe – Lamusove kćeri, Jonske nimfe – nimfe koje leče bolesti, stanovnice Jonskog mora, Menade – lude nimfe, Dionisove pratilice, štite Dionisa, vrlo okrutne prema Dionisovim neprijateljima, Silfe – nimfe vazduha, Apsare – nimfe neba.

m7

Arheološki nalazi pećine nimfi

Na ostrvu na sredini jezera, arheolog Marinatosu otkrio je Panovovo utočište, čiji nalazi se danas nalaze u Arheološkom muzeju u Argostoli i uključuju glinenu figuru Pana, glineni disk sa oslikanom povorkom nimfi. Pećina je nazvana po nimfi Melissanthi. Za nalaze se veruje da su bili deo hrama koji se nalazio na ostrvu i bio je posvećen bogu Panu.

Pećina Melisani – jedinstvena geološka pojava

Pećina je udaljena oko 500 meatara od mora, a nivo vode je nekoliko metara viši od nivoa mora, sastavljena je iz dve kružne celine sa ostrvom u sredini. Pećina je 3,5 kilometra duga, široka 40 metara i 36 metara visoka i predstavlja jedinstvenu geološku pojavu. Visoko iznad prve kružne celine nalazi se otvor pećine kroz koji vidite nebo i odakle dopiru zraci sunca, voda je kristalno plave boje, a refleksija obasjava celu pećinu najintenzivnijim plavom svetlošću. U jezeru je slana morska voda u kombinaciji sa slatkom vodom.

Doživite nezaboravna iskustva sa jedrenja i posetite sa nama grčka ostrva ove sezone! Jedrite prelepim Jonskim morem, uz obilazak ostrva KrfPaksos i AntipaksosParge, i LefkadeMeganisija, Skorpiosa, Itake i Kefalonije.

Termini u 2014 godini na linku.