Da li vas je na vašem klasičnom odlasku na grčka ostrva, na zasluženi odmor probudilo ljuljuškanje talasa? Jeste li doživeli poigravanje jata delfina oko hotelske sobe koji vas pozivaju na druženje? Da li ste nekada započeli dan skokom u kristalno plavu vodu, usidreni u predivnoj uvali u kojoj ste proveli noć uz grčko vino i zvuke gitare? Da li ste do sada putovali uz pomoć vetra?

Ako je vaš odgovor ne – jedrenje je nešto što morate doživeti!

Šta je jedrenje? Kako izgleda provesti odmor na jedrilici?

Jedrenje u bukvalnom smislu znači ploviti uz pomoć vetra, koristeći motor u situacijama kada niste u mogućnosti da jedrite (nedostatak vetra, prilazak luci …)

Na ovim stranicama pokušaćemo da vas malo bolje upoznamo sa aktivnim odmorom kao što je boravak na jedrilici. Opisaćemo vam kako protiče jedan dan na jedrenju, šta sve možete doživeti, iskusiti, na kraju i naučiti.

Kako protiče jedan dan na jedrenju?

Mnogo toga stane u jedan dan na jedrenju, i ne može se baš sve opisati ali ukratko ovo su neke od svakodnevnih aktivnosti:

Prvo kupanje! Pre svega! Nema ničeg lepšeg nego započeti svoj dan odmora uskakanjem u vodu. Nakon toga uz doručak planiranje aktivnosti i rute za taj dan. Mnogo toga je proizvoljno na jedrenju. Da li vam se svidelo mesto gde ste bili prethodni dan, da li ići odmah dalje  ili ostati još koji sat u tek otkrivenom gradiću. Uglavnom, sve se svodi na uživanje. Zbog toga ste došli, zar ne?

Isplovljava se obično pre podne. Plovidba do sledeće destinacije, novog ostrva ili novog gradića traje u zavisnosti od razdaljine dva do tri sata vožnje. Ostatak vremena jedrite, kupate se, obilazite lepe uvale koje usput ugledate, pecate, družite se… Na odmoru ste, nema potrebe za žurbom.

Pre zalaska stižete na sledeću destinaciju puta. Ukoliko ste imali sreće i došli na vreme čekaće vas mesto u lokalnoj marini, ili ako ste na nekoj od popularnih ostrva, vaš skiper će pronaći mesto za vaš brod, a na obalu ćete se prevoziti pomoćnim čamcem – dingijem.

Večernje sate možete provesti šetajući gradićem u kojem ste, možete večerati u nekoj od mnogobrojnih taverni, otići u diskoteku, ili pak, ostati na brodu i uz spremljenu pastu i flašu dobrog vina provesti ostatak večeri.

 

Šta je potrebno da znam da bi jedrio? Da li je to za mene?

Najbitnija stvar je da ste avanturista u duši, da ne prezate od novih iskustava i da se timski igrač. Skiper je taj koji će proceniti vaše sposobnosti i u skladu sa njima vam odrediti neke od svakodnevnih dužnosti na jedrilici.

Uobičajene dužnosti posade su više prisutne zbog građenja timskog duha, zajedničkih aktivnosti vas i vaših prijatelja. To se obično svodi na vezivanje kanapa, pridržavanje bova prilikom uplovljavanja i naravno pripremanje hrane – ukoliko ste dobar kuvar! Ipak je skiper taj koji brine o brodu i vama 24 časa dnevno.

 Šta se sve nalazi na jedrilici?

Raspored unutar jedrilica je u principu jako sličan, nezavisno od proizvođača i veličine broda, pogotovu na čarter jedrilicama koje su opremljene za odmor i uživanje naspram takmičarskih jedrilica.

Na krmenom (zadnjem) delu se nalazi prostor za sedenje i upravljanje – kokpit jedrilice. Najčešće je u kokpitu veći sto na rasklapanje koji se koristi za ručak i odlaganje potrebnih stvari dok plovite. Na pramčanom (prednjem) delu jedrilice se nalaze jedra, kao i paluba za sunčanje i odmaranje. Unutar jedrilice su kabine (najčešće tri) za spavanje, veliki salon za ručavanje stajaće visine (koji je ujedno i bračni krevet), navigacioni sto, mini kuhinja sa frižiderom, šporetom i svim ostalim potrebštinama za nedeljno krstarenje. U zavisnosti od veličine jedrilice nalaze se dva ili više tolaeta, takođe opremljeni tuševima. Od uređaja u salonu su takođe muzički radio, GPS ploter za navigaciju broda, radio stanica za komunikaciju sa obalskom stražom i drugim brodovima.

Još jedna od nezaobilaznog dela inventara jedrilice je svakako dingi –  pomoćni čamac sa motorom koji će vam biti više nego preko potreban u pretrpanim marinama za odlazak na obalu ili do drugog broda. Uvek insistirajte od svoje čarter kompanije da vam obezbedi dingi.