Grčko ostrvo Paksos smešteno je 14 kilometara od Krfa, 20 kilometara istočno od Parge, ovo ostrvce pokriva površinu od 19 kilometara i predstavlja jedno od najslikovitijih pejzaža u Jonskoj regiji.

Jedini način da stignete do Paksosa je brodom

Jedini način da priđete ostrvu je upravo brodom, tako se Paksos zaštitio od strane velikog broja turista i ostao jedno od najautentičnijih grčkih ostrva koje se često nalazi na listama za savršeni beg u egzotičnu atmosferu nedirnute prirode, kristalno plave vode.

Kako smo se otisnuli na jedinstveno putovanje u egzotiku u sred Mediterana

Nakon što smo se zaljubili na prvo sidrenje u nestvarno ostrvo Krf, koje učini da ostanete bez daha, kada kročite na vekovima staru kaldrmu i izgubite se koračajući po istoriji, upijajući duh grada i ostrva, bogatom kulturnim i istorijskim znamenitostima, sa ovog ostrva otisnuli smo se dalje na jedinstveno putovanje, i jedrili ka otkrivanju čari susednih ostrva Paksos i Antipaksos od kojih nam je zastao dah – nestvarna priroda, plavetnilo i lepota, ali doslovno kao da ste na Karibima. Plaže na Paksosu su zbog svog intenzivnog plavetnila mora, svrstane u jedne od najlepših plaža na svetu.

Grčka mitologija i nastanak Paksosa  

Grčka mitologija pripoveda mit o nastanku ova dva ostrva. Posejdon je stvorio Paksos udarajući trozubcem u ostrvo Krf, kako bi njegova žena Amphitrite i on mogli da imaju mir i tišinu.

Ostrva maslina i vina, jedrilica i jahti

Paksos je ostrvo maslina, imate utisak da se redovi maslinjaka protežu u beskonačno, sa druge strane je Antipaksos, poznat po vinogradima i sjajnom vinu.

Ono što definitivno povezuje ova dva ostrva je veliki broj jedrilica i jahti, koje su bacile svoja sidra na komadić morskog raja i u nestvarno plavetnilo uneli belinu jedrilica.

312499_10150354543140715_2136181_n (2)

Paksos i Antipaksos i naše egzotično otkriće

Otkrivajući ova ostrva, prvo smo se susreli sa prizorom plavetnila koji doslovno podseća na Karibe, potom, naišli smo na duge peščane plaže sa jedne strane ostrva, ali i veliki broj pećina sa druge strane, koje izgledaju kao da ste se upravo našli u jednom od kadrova filma Indijana Džons i pozivaju vas da ih istražite i napravite pravu malu ekspediciju. Jedrili smo u pravcu avanture, a sa jedrilice bilo je više nego uživanje otkrivati pećine i uvale koje podsećaju na Plavu lagunu.

Na Paksosu i Antipaksosu, doživeli smo jedno od najimpozantnijih scena zalazaka sunca, najlepših kupanja u beskrajno plavoj vodi, probali smo najukusnije i najsvežije specijalitete izvađene pravo iz dubina mora, napravljene po tajnim recepturama koje se prenose generacijama u jednom od autentičnih grčkih sela, jedrili smo i bacali sidro na nestvarne komadiće morskog raja.

Istorija Paksosa i Antipaksosa

Iako najmanja među ostrvima u Jonskoj regiji, ova ostrva imaju bogatu istoriju. Veruje se da je ostrvo Paksos naseljeno od praistorije, a da su Feničani bili prvi doseljenici. Ime Paks, potiče od reči trapezoidni. U 2. veku p.n.e. Rimljani su vladali ostrvom, a tokom Vizantijskog perioda i srednjeg veka, Paksos i Antipaksos bili su stalno napadani od strane pirata. Francuska i Engleska nisu ostale kroz vekove imune na nestvanu lepotu ovih grčkih ostrva.

Pećine koje kriju tajne srednjevekovnih pirata

Nedaleko od Paksosa nalazi se Parga, koja je dugo bila na meti srednjevekovnih pirata, koji su često osim što su napadali Paksos, u povratku sa svojih putešestvija, pronalazili i utočište u skrivenim pećinama, koje su prozvane Plave pećine. Ostrvljani rado pokazuju zainteresovanima njihove čari, organizacijom mini ekspedicija za istraživanje pećina kojima se jedino može prići brodom.

Autentični gradići i sela

Glavni grad Paksosa je Gaios, živopisno selo, izgrađeno oko luke, zaštićeno manjim ostrvima Agios Nikolas i Panagia, na severnoj strani je selo Lakka, na istočnoj šarmantno seoce Loggos. Na ovim mestima, nakon kosmopolitskog duha Krfa, imate utisak da ste se vratili kroz vreme i uronili u tišinu i mir autentičnih grčkih sela, gde će vas sačekati i više nego gostoprimljivi meštani.

Gaios, Paxos

Ostrva za savršeni beg poznatih 

Paksosu i Antipaksosu, međutim nisu odoleli ni brojni pisci, umetnici, političari i mnoge poznate ličnosti, a među imenima su Audrey GoodPeter Bull , Susannah York, članovi Agneli porodice… Kombinacija svih čari koje ova ostrva nude, povećalo je cenu nekretnina na Paksosu i Antipaksosu, koja su među ostrvima sa najskupljim cenama nekretnina u Grčkoj, gde se kuće prodaju i za nekoliko miliona dolara, ‘Manor House’ je procenjena na 1,6 miliona evra 2006. godine.
Loggos, Paxos

Paksos – Cultural Village of Europe

Paksos je deo Evropske mreže imena Cultural Village of Europe. Paksos je svake godine domaćin klasičnog muzičkog festivala, koji dovodi neke od najboljih izvođača. Festival se obično održava krajem avgusta, početkom septembra.
Antipaksos
Dve najpoznatije plaže sa sitnim belim peskom na Antipaksosu su Vrika i Voutoumi. Plavetnilo mora je toliko intenzivno da je Antipaksos jedno od omiljenih tačaka za ronioce, ali i jedriličarima koji ne propuštaju priliku da osete čari ovog ostrva. Ovo ostrvo poznato je i po vinu, koje se uzgaja kolenima unazad.
Antipaksos i Paksos su definitivno mesta na kojima ćete pronaći sve što je potrebno za savršeni beg u egzotiku u sred Mediterana, nestvarno plave plaže, ušuškane autentične taverne u kojima se spremaju najsvežiji morski plodovi po recepturama koje se čuvaju vekovima u porodicama, vrhunska vina poslužena uz zalazak sunca, predivne suvenire u nekoj od radnjica.

Posetite ostrva Paksos i Antipaksos sa nama ove sezone! Jedrite prelepim jonskim morem, uz obilazak ostrva Krf, Paksos i Antipaksos, prelepe ušuškane Parge, kao i Lefkade.

Termini u 2014 godini na linku.

Beach Carnayo Restaurant
Paxos WinePaxos Tavernas
Beach Bar  The Arch Rock West CoastOlive Press Museum