Osnovna razlika u nabavci i pripremi hrane na jedrenju u odnosu na kopnu je u ograničenim kapacitetima skladištenja namirnica i manjem prostoru za kulinarske majstorije. Da li to znači da ćete biti gladni na jedrenju? Apsolutno ne! Jedriličari, pored toga što važe za avanturiste i ljude koji vole prirodu i sve što ona pruža takođe su poznati kao veliki njuparoši. Sa druge strane, to  ne znači da ćete biti u mogućnosti da spremate pečenu jagnjetinu ispod sača sa krompirima 🙂

Na brodu se konstatno nešto gricka, žvaće ili dodaje osobi koja sedi pored vas, pogotovu na tako malom prostoru gde je sve nekako slađe probati. No, počnimo redom:

 

Namirnice na jedrenju

 Uobičajeno je da pre ukrcavanja na vašu jedrilicu, uz konsultacije skipera i unapred određeni spisak namirnica, (zamislite šest ili više osoba koji bez ikakvog reda trpaju u kolica sve što im se nađe pod ruku!) odete u supermarkete koji su blizu marina u kojoj se ukrcavate na brod. Spisak obično sadrži sve što vam je potrebno za višednevno krstarenje, sa izuzetkom lako kvarljivih namirnica. Zapamtite, ukoliko ne prelazite Atlantik, sve što ne budete kupili prilikom ukrcavanja ćete već naći na sledećoj etapi vašeg putovanja. Uostalom mnogo je bolje da neke od svežih namirnica (riba, meso lako kvarljivo voće i povrće…) kupujete svakodnevno na prelepim grčkim pijacama.

Više o troškovima nabavke namirnica  za sedmodnevno krstarenje ćemo pričati u nekom od sledećih tekstova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Više o brodskoj ishrani

Potrebno je da imate na umu da se na brodu, pogotovo jedrilici dosta više trošite nego kada ste na kopnu. Aktivan odmor kao što je jedrenje podrazumeva i pravilnu ishranu za vreme boravka na vodi. S obzirom na to da ste većim delom dana u plovidbi, nekada i po uzburkanom moru, najpametnije je da ishranu podelite na manje, češće obroke. Večera je u većini slučajeva glavni obrok, jer ćete tada vezani u marinu, otići na večeru u neku od taverni, ili ako ste na sidru u nekoj od uvala biti u mogućnosti da lakše pripremate hranu.

Bilo da ste komformista i da ste navikli da na odmoru isključivo večerate u restoranima, toplo preporučujemo da se oprobate u mirnoj večeri na brodu, sa vašim najbližim prijateljima uz nebo prepuno zvezda, dobro vino i ćaskanja do kasno u noć.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priprema hrane na jedrenju ili Ko danas kuva?

Prosto je neverovatno da se svaki put kada ste na jedrenju nađe makar jedan, ili ga iskusni jedriličari sa tom namerom i zovu na brod? Kako god, jedno od bitnijih dužnosti na brodu, ne uvek omiljena među posadom je upravo – kuvar.

Imate dve mogućnosti: dogovorite se na početku svakog dana ko će taj dan spremati za celokupnu posadu, ili pak, ako ste lude sreće da je jedan od članova vaše male ekipe zagriženi virtuoz u kuhinji – opustite se ostatak odmora i uživajte u njegovim kreacijama.

Opštepoznata nuspojava kuvanja, omražena od davnina među posadama širom sveta je – pranje sudova. Kao i za kuvanje, preporučujemo da se unapred dogovorite ko će srediti sudove kada vaš vredni kuvar napusti svoje mesto stvaranja magije. Sreću po sve nas, otkada su izmišljeni plastični tanjiri i čaše, ova kletva je skoro skinuta sa odavno nesrećnih jedriličara.

O tome zašto je vrlo važno da se kuhinja dovede u red odmah nakon obroka više u nekom od sledećih tekstova o bezbednosti na jedrilici i oko nje.

Pogledajte video o kuvanju na brodu:

 

Šta sadrži standardna kuhinja na jedrilici?

 Ono što ćete naći na gotovo svakoj čarter jedrilici je u principu sve što jedna kuhinja treba da sadrži. Počev od standardne opreme – radne površine, sudopere, šporeta sa rernom na plin, šerpi, tiganja, escajga, pa do opremljenijih (savesnijih) čarter kompanija, gde ćete pronaći i sitnice koje znače kada ste na brodu – mutilice za neskafu, cediljke za pastu… Stvari kao što su tečnosti za sudove i higijenu broda, krpe, ubruse, preporučujemo da dodate na spisak namirnica i kupite pre nego što se ukrcate na jedrilicu. Ipak ćete ih vi koristiti, a nije zgodno kada vam nestanu u sred plovidbe.