Ime rubrike “Drugi o jedrenju” me je navelo da pomislim da se tu nalaze tekstovi Ernesta HemingvejaJFK-a, Marka Pola ili možda Kolumba o jedrenju pa sam je zato poslednju pročitao. Možda bi adekvatnije ime bilo “Preživeli od prošle godine kažu…” To bi sigurno diglo čitanost ( : U svakom slučaju evo par mojih opažanja, koje nisam video na sajtu:

– Ustaj, spremaj doručak, kuvaj kafu, pakuj se za plažu, vozi do plaže, traži mesto, svađaj se sa grcima – to je jutarnja rutina skoro svakog dana na klasičnom odmoru. Osnovna razlika u odnosu na klasičan odmor je što sve ovo možete raditi odjednom na jedrilici. O da, moguće je doručkovati, voziti i tuširati se odjednom. Ili spavati i probuditi se na plaži uz miris prženica (naravno ako ostatak posade hoće da toleriše vaše džabalebarenje). – Nemoguće je nešto zaboraviti kući pošto praktično celu kuću nosite na plažu. Prednosti toga su nebrojane – ‘ladno pivo i lubenica u frižideru, klonja na metar ako je frka, laptop, pecaljke, tuš suve gaće i naravno haos od sinoć… ( :

– Higijena nije uopšte bitna stavka. Jedrilica je pravljena tako da može da se prevrne i da se vrati a zatim “ocedi” tako da par kanti morske vode rešava skoro svaki problem. Nema stresa oko kafe prosute nasred stola, što lubenica kapa po celom brodu, što je nekom zapenilo pivo, itd. Samo je bitno da tokom pranja broda SVI prozori budu zatvoreni (morate navići na prozore na podu, ispod stola, itd.). Jedina stvar za koju sam ostao uskraćen zahvaljujući nerazumevanju skipera Lazara je piškenje sa pramca o
čemu sam maštao od kad sam prvi put gledao film Titanik ( :

Bojan i Jelena na jedrenju

– Iako na prvi pogled jedrilica deluje mnogo manja nego što ste zamišljali, već posle prvog dana svako nađe svoje mesto. Ako jedrilicu zamišljate kao apartman, nećete se mnogo obradovati kad vidite svoju sobu ali ako je poredite sa automobilom odnosno prevoznim sredstvom, prijatno ćete se iznenaditi. U svakom slučaju, koliki god stan da imate, kad se vratite sa jedrenja imaćete utisak da je nepotrebno veliki i suviše retko naseljen.

– Ako tripujete da ćete kad siđete sa jedrilice u belom džemperu i teget brodaricama zapleniti pažnju pola ribica tipa “Severina” u kafiću preko puta, nećete. U mesta koja idete najčešće su svi došli jedrilicama pa će vas svi iz kafića gledati, al’ kao još jednog koji možda ‘oće preko reda u WC.

– Pomirite sa sa činjenicom da vam polovina stvari koju ste spakovali za jedrenje neće trebati. Pitanje je samo koja je to polovina. Pored toga torbu treba gledati kao saputnika pošto je velika verovatnoća da ćete spavati sa njom u krevetu. Tako da, što manja i mekša torba, to bolje.

-Spakujte dosta hrane i vode pošto ljudi iz dosade jedu i piju kao da nema sutra, a radnja nije uvek blizu (piva uvek poneti duplo nego što je planirano). Ironično, mi umalo da potopimo brod slatkom vodom koliko smo je
poneli, al je na kraju ipak nekako nestala.

– Na svaki iole bitan predmet stavite kanap za vezivanje oko ruke.

– I na kraju ukoliko iz nekog razloga želite da nervirate skipera, dovoljno je da uplašeno viknete “Sidrooo” dok mirno spava. Što je gore vreme to će ova šala biti masnija… ( :

Bojan,
Jedrenje u Grčkoj 2112 (Jonska ostrva)